Bureau Drechtsteden


Persbericht

Rapport commissie Dijkstal gepresenteerd

Op dinsdag 13 januari 2004 heeft de commissie Dijkstal, het deskundigenpanel van het experiment Grotestedenbeleid, haar bevindingen gepresenteerd onder het motto 'Samen stad betekent wat'. De commissie oordeelde hard over de Drechtsteden, maar met de analyse wordt zeker iets gedaan, zo verzekerde de voorzitter van het Drechtstedenbestuur, de heer R.J.G. Bandell, het aanwezige publiek. De heer Bandell ging in op de analyse van de commissie Dijkstal onder het motto 'Wat betekent 'samen stad'?

De voorzitter van het Drechtstedenbestuur benadrukte dat, om ambities waar te maken, er nadrukkelijk niet voor moet worden gekozen om een discussie te starten over bestuurlijke vormgeving. De Drechtsteden moeten hun kans nu grijpen, omdat de in de perspectiefnota en deelvisies geformuleerde ambities nog onvoldoende worden waargemaakt.

Kwaliteitssprong
De oplossingsrichting ligt in het maken van een kwaliteitssprong waarvan de concrete resultaten in 2006 zichtbaar moeten zijn. Deze kwaliteitssprong omvat onder meer het bepalen van uitvoeringstrajecten die door alle gemeenten als belangrijk worden ervaren, de zogenaamde doorbraakdossiers, die passen in de planning op lange termijn. Deze dossiers moeten leiden tot op korte termijn op te lossen kwesties met bindende afspraken en programma's tussen de gemeenten. Hieronder vallen bijvoorbeeld het concreet starten met de herstructurering van enkele bedrijfsterreinen, realiseren van plannen in de kennisinfrastructuur, toerisme, cultuur en sociaal beleid. De gemeente Dordrecht wil daarnaast inzetten op projecten in de regio waardoor 'samen stad aan het water' een investeringsimpuls krijgt.

Ten slotte daagde de heer Bandell de gemeenteraden en de colleges uit om de handschoen op te pakken en zich te bezinnen over hoe nu met elkaar verder in de Drechtsteden. Ook met het maatschappelijk middenveld moet op korte termijn afspraken worden gemaakt, omdat hun inbreng onontbeerlijk is in de proces.

'Samen stad' in de Zuidvleugel
Gebiedsgedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, de heer L.E. van der Sar, sprak zijn waardering uit voor het feit dat de Drechtsteden het lef hebben gehad om het deskundigenpanel een oordeel te laten vellen over de samenwerking. De gedeputeerde gaf aan dat Gedeputeerde Staten het van belang vinden dat de Drechtsteden een sterke positie verkrijgen in de Zuidvleugel. De provincie gaat wel een andere rol innemen in de samenwerking. Met het voorstel voor de investeringsafspraken, een lijst van grote projecten in de regio die bestuurlijk moeten worden gefiatteerd in 2004, worden heldere afspraken gemaakt tussen de Drechtsteden en de provincie.

Het deskundigenpanel bestaat naast de heer H.F. Dijkstal uit mevrouw W. van Montfrans, de heer P. Noordanus, de heer P. Scheffer en de heer R. in 't Veld. In de afgelopen maanden hebben zij de samenwerking in de Drechtsteden intensief gevolgd in het kader van het experiment Grotestedenbeleid van de Drechtsteden.

Dordrecht, 15 januari 2004

Voor de volledigheid zijn de toespraken van de heren Bandell en Van der Sar bijgevoegd, evenals het rapport van de commissie Dijkstal.