Vlaamse overheid

Mobiliteit en Veiligheid
Departement Leefmilieu en Infrastructuur neemt deel aan 'Internationaal Salon Auto-Motor-Fiets 2004' 15-25 januari 2004

De auto is voor velen van ons een synoniem van bewegings- vrijheid. Maar hebt u er al eens bij stilgestaan dat we maar kunnen rijden als er ook wegen zijn? Wegen in goede staat, die geregeld hersteld worden. Veilige wegen ook, met goede veiligheidsvoorzieningen. Iemand moet die wegen bouwen en onderhouden, het verkeer in het oog houden en oplossingen zoeken voor het mobiliteitsvraagstuk .

Dat is precies wat het departement Leefmilieu en Infrastructuur doet, dag na dag, het hele jaar door. Op onze stand op het Autosalon maakt u kennis met enkele van de vele boeiende taken die we uitvoeren in het belang van veilig en vlot verkeer voor alle weggebruikers. Twee administraties van het departement stellen er hun projecten en realisaties voor:

- de administratie Wegen en Verkeer

- de administratie Ondersteunende Studies en Opdrachten.

Verkeerscentrum: real-time informatie over verkeer in Vlaanderen
Via schermen kunt u het verkeer op de Vlaamse autowegen op de voet volgen. Camera's langs de snelwegen en tellussen in het wegdek voeren de gegevens aan. Met dynamische verkeersborden grijpt het Verkeerscentrum in op de verkeerssituatie. Op de stand staat zo'n verkeersbord te kijk. De boodschap op elk bord kan centraal vanuit het Verkeerscentrum aangepast worden, zodat we pijlsnel kunnen inspelen op de veranderende situatie. File voor de Kennedytunnel? Signaleren we onmiddellijk, zodat het verkeer meteen in goede banen kan geleid worden.

Intelligent Snelheidsadvies in de auto
Door middel van boodschappen die verschijnen op een schermpje in de auto stimuleert het Intelligent Snelheidsadvies (ISA) chauffeurs om hun snelheid aan te passen. Het Verkeerscentrum kan de snelheidsadviezen op elk ogenblik aanpassen aan de actuele situatie en bv. lagere snelheden adviseren bij wegwerkzaamheden. Op het Autosalon kunt u een auto volgen die een vooraf gedefinieerd traject aflegt. U merkt hoe het snelheidadvies reageert op de verkeerssituatie.

Gevaarlijke punten: heraanleg + flitspalen = meer veiligheid
De Vlaamse overheid levert extra inspanningen om gevaarlijke punten in het verkeer aan te pakken. De weg wordt er opnieuw aangelegd en vaak komen er flitspalen. Op de stand wordt de werking van deze flitspalen aanschouwelijk voorgesteld. Bezoekers ontdekken hoe deze palen precies geplaatst worden en hoe gefotografeerde voertuigen kunnen geïdentificeerd worden.

Masterplan en andere Antwerpse infrastructuurprojecten Vanzelfsprekend komen ook de infrastructuurwerken in en rond Antwerpen uitgebreid aan bod. Ze zullen immers van grote invloed zijn op het verkeer tijdens de komende tien jaar. Blikvangers zijn Masterplan, R1 en Groene Singel/Ring. Een duidelijke visie op het verkeer van de toekomst, vertaald in projecten voor fiets, tram, bus, auto en schip.

Wegeninspecteurs wegen vrachtwagens
Het departement Leefmilieu en Infrastructuur toont ook een eigen voertuig: de auto van de wegeninspecteurs. Wegeninspecteurs sporen onder andere overladen vrachtwagens op en leiden ze naar de weegbrug. Overladen vrachtwagens brengen veel schade toe aan het wegdek. Dat leidt tot spoorvorming die gevaarlijk kan zijn.

Praktische informatie over het Autosalon vindt u op de website www.febiac.be.

Voor meer informatie over de deelneming van het departement Leefmilieu en Infrastructuur kunt u contact opnemen met
Dirk Verhoeven van de Mobiliteitscel
tel.: 02-553 71 40
gsm:0476-218 560
e-mail: dirk.verhoeven@lin.vlaanderen.be.


---