Gemeente Alkmaar


Provincie, gemeente Alkmaar en AZ-Vastgoed eens over aanpak nieuw AZ-stadion

Alkmaar, 15 januari 2004

Op verzoek van de gemeente Alkmaar en AZ-Vastgoed BV is er overleg geweest met de provincie Noord-Holland over de realisatie van het nieuwe AZ-voetbalstadion.

AZ-Vastgoed BV gaat nog steeds uit van realisatie van het huidige plan waarvoor zij een bouwvergunning heeft gekregen. Indien eind februari bij de Raad van State blijkt dat dit plan geen stand houdt, dan wil AZ-Vastgoed BV een alternatief scenario achter de hand hebben.

In geval dat het alternatieve scenario nodig is, zijn genoemde partijen overeengekomen dat het project dan in fasen zal moeten worden gerealiseerd.
De eerste fase bestaat uit het stadion met 40.000 m2 aan voorzieningen. Dit past binnen het huidige provinciale beleid. Op grond daarvan kan een verklaring van geen bezwaar door de provincie in principe worden afgegeven.
De tweede fase gaat uit van de realisatie van 25 a 30.000 m2 aan kantoren. Gedeputeerde Meijdam is in beginsel bereid om zich hier sterk voor te maken richting Gedeputeerde Staten, Provinciale Staten en mocht dat nodig zijn ook richting het Rijk. Naar verwachting biedt de aanstaande Nota Ruimte van Rijk de provincie meer vrijheid om naar eigen inzicht bijvoorbeeld kantoren op zo'n locatie mogelijk te maken.

De derde fase betreft de verdere invulling van het gebied rond het AZ-stadion. Dit wordt in een bestemmingsplanprocedure nader geregeld. Dit is een aangelegenheid van de gemeente Alkmaar in overleg met AZ-Vastgoed BV, bedrijfsleven en andere belanghebbenden. Met de hierboven geschetste aanpak verwachten de drie partijen dat op
1 april 2004 de eerste paal voor het AZ-stadion kan worden geslagen.

15 januari 2004