Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-007

Den Haag, 15 januari 2004

Wie ontwerpt de EU-voorzitterschapsmunt?

Kunstenaars en ontwerpers worden opgeroepen om een vijf-euromunt te ontwerpen ter gelegenheid van het komende Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. De uitbreiding van de Europese Unie in mei 2004 en de dynamiek en veranderende positie van de Europese Unie in de wereld kunnen als uitgangspunt dienen voor het ontwerp. De vijf-euromunt wordt in de tweede helft van 2004 uitgebracht. Eerder werden in Nederland bijzondere euromunten uitgegeven ter gelegenheid van het huwelijk tussen kroonprins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta en ter gelegenheid van het 150ste geboortejaar van Vincent van Gogh.

Geïnteresseerden kunnen documentatiemateriaal insturen van eigen werk. De Commissie bijzondere euromunten 2004 en 2005 selecteert onder de inzenders een aantal kandidaten. Deze kandidaten worden uitgenodigd om een ontwerp te maken voor de bijzondere vijf-euromunt. De Commissie beoordeelt de ingeleverde ontwerpen op concept, visuele beeldkwaliteit en technische uitvoerbaarheid en legt ze vervolgens met advies voor aan staatssecretaris Wijn van Financiën. Voor de ontwerpen die tijdig zijn ingeleverd en die voldoen aan de gestelde eisen, wordt een honorarium van ¤ 5.000 (excl. btw) toegekend.

Kunstenaars en ontwerpers die willen meedoen aan de voorselectie, kunnen tot vrijdag 6 februari 2004 documentatiemateriaal van eigen werk inzenden. Meer informatie over het ontwerptraject is te vinden op: http://www.minfin.nl/vijf-euromunt.doc

Op vrijdag 16 januari verschijnt in alle landelijke dagbladen een oproep voor het ontwerpen van de bijzondere vijf-euromunt.