Time : 5:08:42 PM
Date : Thursday, January 15, 2004
Sender Name: Bayer Bioscience NV

ENGELS ADVIESCOMITE WIJST DE WEG VOOR TOEPASSING VAN GENETISCH GEMODIFICEERDE GEWASSEN (GGO)

Eerder deze week heeft het Engels Adviescomité "ADVISORY COMMITTEE ON RELEASES TO THE ENVIRONMENT" (ACRE) naar aanleiding van de resultaten van de Engelse "Farm Scale Evaluation" (FSE) proeven zijn aanbevelingen bekend gemaakt.
De 'FSE' proeven zijn in opdracht van de Britse regering uitgevoerd en de resultaten werden gepubliceerd in het toonaangevende "Philosophical Transaction of the The Royal Society". In Groot-Brittannië heeft ACRE een gelijkaardige functie als de Belgische Adviesraad voor Bioveiligheid.

Allereerst is Bayer CropScience verheugd dat ACRE de degelijkheid onderlijnt van het wetenschappelijk project. Men erkent de studie als uniek in zijn soort en verwacht dat dit zal leiden tot een veel bredere discussie die van belang zal zijn voor de toekomst van de Europese landbouw.

In tegenstelling tot de beweringen van milieu-actiegroepen bevestigt ACRE dat de bevindingen gaan over landbouwkundige beheertechnieken en opties voor landbouwers die GG gewassen willen groeien. Er dienst weliswaar opgemerkt dat zelfs bij cultivatie van GGO's op deze schaal, geen onverwachte effecten worden waargenomen.

ACRE bevestigt eveneens dat de efficiëntere onkruidbeheersing, een resultaat van de toegepaste beheersmaatregel, waarschijnlijk zal leiden tot een vermindering van onkruiden. Tevens geeft het advies aan dat er mogelijke alternatieve toepassingen kunnen ingevoerd worden, die een voordeel voor de biodiversiteit in het algemeen kunnen inhouden.

Het advies geeft eens te meer aan dat er geen enkele aanleiding bestaat tot het verbieden van GG gewassen. Het stelt wel dat een zorgvuldige commerciële introductie gekoppeld aan een goed opgezet begeleidingsplan, wenselijk is. Daarbij moeten de beste garanties geboden worden voor een veilig en duurzaam gebruik, waarbij de verschillende vormen van landbouw, biologisch, intensief en hoog technologisch, naast elkaar kunnen bestaan.

Een geleidelijke commerciële introductie gekoppeld aan de recente EU regelgeving op etikettering en traceerbaarheid zal de consument eindelijk in staat stellen om een geïnformeerde keuze te maken.

Bayer CropScience bevestigt haar volledig engagement in de ondersteuning en de stewardship activiteiten voor zijn GGO producten zodat ze op een verantwoorde manier geteeld worden, met voordelen voor de consument, de landbouwer en het milieu.

Contact:
Bayer BioScience N.V.
Ingrid Cazaerck - Tel: 09/2358 440
Gent - België