Time : 2:49:56 PM
Date : Thursday, January 15, 2004
Sender Name: Fedichem

Van akker tot composthoop: hoe biokunststoffen de afvalberg helpt reduceren
Brussel, 15 januari 2004:
Vandaag publiceert de Koninklijke Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten een rapport over hoe er via biologische processen (witte biotechnologie) duurzame producten kunnen worden geproduceerd, welke goed zijn voor het milieu, de economie en de maatschappij. Het rapport stelt dat witte biotechnologie een steeds grotere bijdrage levert aan de groene chemie, waar hernieuwbare grondstoffen, zoals suikers en plantaardige oliën, worden omgezet in onder andere fijnchemicaliën, geneesmiddelen, biokleurstoffen, solventen, biokunststoffen, vitamines, voedingsadditieven, biopesticiden, enzymen en biobrandstoffen zoals bioethanol en biodiesel. "Wij zijn uitermate verheugd met dit rapport van de Academie, en hopen dat dit de politici en het grote publiek beter zal inlichten over hoe industrieel biotechnologische producten een significant ecologische winst bieden en vaak ook technische prestaties kunnen verbeteren" verklaart Hugo Schepens, Secretaris-generaal van EuropaBio, de Europese organisatie voor de bio-industrie.

Biokunststoffen - de toekomst ligt in onze handen...

Biokunststoffen bijvoorbeeld, gemaakt van suikers of plantaardige oliën in plaats van fossiele brandstoffen, zoals petroleum, kunnen na gebruik makkelijker gecomposteerd worden samen met de rest van organisch afval, wat dure recyclage, afvalverbranding of storten vermijdt. Wanneer biodegradeerbare biokunststoffen in Europa zouden gebruikt worden voor onze éénwegverpakking, dan zou er een vermindering van afval zijn van 15 miljoen ton per jaar, wat overeenkomt met een volume equivalent van 20.000 olympische zwembaden. In plaats van ons land op te vullen met stortplaatsen, zou waardevolle compost gegenereerd worden, wat ten goede komt voor onze tuinen en landbouw.

Andere witte biotech producten...

Tegenwoordig worden bijna alle antibiotica en een groot deel van de geneesmiddelen gemaakt door fermentatie, evenals vitaminen, organische zuren, aminozuren, ethanol, zoetmakers, enzymen, enz. Witte biotechnologie is dan ook één van de competitieve sleutelfactoren geworden van de chemische industrie. Europa is de grootste chemieproducent ter wereld en stelt 1,7 miljoen mensen tewerk in meer dan 25.000 ondernemingen. Momenteel wordt al ongeveer 5% van alle producten binnen de chemische industrie aangemaakt via biotechnologische processen en men verwacht dit percentage zal stijgen tot 10 à 20% tegen 2010. Men voorspelt dat het belang van de industriële biotechnologie het grootst zal zijn in het segment van de fijnchemicaliën, namelijk van 30 tot 60% tegen 2010.

Van hernieuwbare grondstoffen...

Industriële biotechnologie wordt gekenmerkt door het gebruik van hernieuwbare grondstoffen zoals suikerbieten, tarwe en maïs in plaats van fossiele grondstoffen zoals petroleum, aardgas en steenkool. "Terwijl de prijs van de fossiele brandstoffen, zoals petroleum, nog zal stijgen, worden de hernieuwbare grondstoffen uit de landbouw steeds goedkoper. In tegenstelling tot wat vaak geloofd wordt, zijn we op een punt gekomen waar de hernieuwbare grondstoffen maar de helft kosten van hun fossiele tegenhangers. De enige beperking is de technologie om efficiënt deze hernieuwbare grondstoffen om te zetten in bruikbare producten, en de industriële biotechnologie is de sleuteltechnologie hiervoor" beweert Dr. Wim Soetaert, Universiteit Gent, co-auteur van het rapport.

Wat betreft energie en benzine ...

Ongeveer 85% van ons energiegebruik komt van fossiele brandstoffen, één van de grootste bijdragers tot de broeikasgasemissies. "Kyoto verplicht ons echter om de CO2-uitstoot te verminderen tegen 2010. Dit betekent dat in de volgende 6 jaar België zijn uitstoot moet verminderen met 14% om de Kyoto-norm te halen," zegt Dr. Soetaert. Hernieuwbare energie kan hier een belangrijke rol in spelen. Totnogtoe vertegenwoordigen hernieuwbare energiebronnen maar 5,8% van de totale energieconsumptie in de EU. Zo is in de EU autobenzine bijna altijd afkomstig van de fossiele brandstoffen. De Commissie wil dat de biobrandstoffen meer dan 5,75% van de totale motorbrandstoffen-consumptie zou uitmaken in Europa tegen 2010. Vandaag is dit nog maar 0,3%. Landbouwgewassen (biomassa) kunnen hier ook de fossiele brandstoffen vervangen, en kunnen in bioraffinaderijen omgezet worden in bioethanol, biogas of biodiesel. Bioethanol wordt verkregen uit suikerbiet, tarwe of graan door gisting en kan gebruikt worden in mengsels met benzine voor personenwagens. Biodiesel wordt gemaakt van plantaardige oliën zoals koolzaadolie, en kan gemakkelijk gemengd worden met normale dieselbrandstof.

"Om het doel van de Commissie te bereiken moet er ongeveer 9,3 miljoen ton bioethanol geproduceerd worden in Europa in 2010, waarvoor 3,7 miljoen ha tarwe en suikerbiet moet worden gepland. Dit getal kan vergeleken worden met 5,6 miljoen ha braakliggende landbouwgrond voor welke de EU de landbouwers momenteel betaalt om er helemaal niets te produceren," zegt Dr Erick Vandamme, Universiteit Gent, en medeauteur van het rapport. "Industriële biotechnologie kan een significante bijdrage leveren tot de duurzame ontwikkeling van onze gemeenschap en tezelfdertijd nieuwe markten creëren voor de gemeenschappelijke landbouwproducten."

Aanbevelingen?

Gezien het strategische belang van de industriële biotechnologie voor de toekomst van Europa en België, en het gebrek aan een consistent beleid op dit vlak, stelt de Academie een aantal politieke aanbevelingen voor, gericht naar de industrie, en de Europese en nationale overheden. De Academie benadrukt dat de industriële biotechnologie een toepassingsgerichte en multidisciplinaire wetenschap is welke verschillende disciplines omvat zoals microbiologie, chemie, biokatalyse, fermentatie, en milieu- en engineering wetenschappen. De ontwikkeling van deze technologie zou bevorderd moeten worden door programma's voor toegepast onderzoek, specifiek gericht op industriële biotechnologie, die de verschillende disciplines samenbrengt. De Academie wijst op het verschil met de Verenigde Staten, die momenteel sterk investeren in de onderzoeksprogramma's voor industriële biotechnologie: "Europa doet niet genoeg om deze nieuwe technologie te ontwikkelen en de Europese chemische sector kan zeer snel zijn dominante positie welke zij vandaag geniet verliezen". Een aantal andere politieke en fiscale maatregelen, zoals belastingsvrijstelling van biobrandstoffen zijn zeer dringend in alle Europese landen. De Academie beveelt de oprichting aan van een "technologieplatform voor de industriële biotechnologie", zowel op nationaal als op Europees niveau. Deze zou alle belanghebbenden moeten samenbrengen om een lange termijn visie en strategie voor de industriële biotechnologie te ontwikkelen. Dit moet garanderen dat de Europese Commissie, de nationale overheden, de industrie en de academische wereld op een constructieve manier samenwerken, met maar één gemeenschappelijk doel: een duurzame ontwikkeling van onze samenleving.

België neemt het initiatief...

De Belgische Universiteit van Gent was de eerste om succesvol de techniek voor de genetische modificatie van planten te te ontdekken. België wil nu deze leidende rol voortzetten in het domein van de witte biotechnologie. Zo zal de Belgische Minister voor Economie, Energie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid Fientje Moerman de oprichting van een Belgisch Interdisciplinair Platform voor de Industriële Biotechnologie (BIPIB) ondersteunen.
"Dit is excellent nieuws! Dit zal de Belgische chemische industrie helpen om deze nieuwe technologieën te integreren en zo de sector als één van de leidende industrieën in onze economie te behouden" zegt Dirk Carrez, Secretaris-generaal van BelgoBiotech, die de belangrijkste biotechnologiebedrijven in België groepeert, en onderdeel is van Fedichem (de Federatie van de Belgische Chemische Industrie). "Laten we ook hopen dat andere lidstaten dit Belgisch initiatief zullen volgen, en op die manier de onderzoekers zullen samenbrengen om deze veelbelovende industriële
biotechnologieprocessen te ontwikkelen die wij hard nodig hebben".

Voor meer informatie contacteer

Adeline Farrelly
EuropaBio
Tel : +32 2 735 0313
Direct tel: +32 2 739 1174
Mobile: +32 475 93 17 24
e-mail: a.farrelly@europabio.org
website: www.europabio.org

Dr. Wim Soetaert
Universiteit Gent
Tel. +32 92 64 60 83
Fax +32 92 64 62 31
e-mail : wim.soetaert@UGent.be

Dr. Dirk Carrez
BelgoBiotech
Tel: +32 2 238 98 47
Fax: +32 2 231 13 01
Mobile: +32 496 59 36 26
Email: dcarrez@fedichem.be
Website: www.belgobiotech.be

Nota voor de redacteur

Het volledige perspakket is beschikbaar op:
http://www.europabio.org/pages/news/ne_150104.asp

In verband met de Koninklijke Belgische Academie voor Toegepaste Wetenschap
The Royal Belgian Academy Council of Applied Science (BACAS) is een stuurgroep gecreeert dor de Belgische Academie voor Wetenschap (de Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique en de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten).
http://www.cfwb.be/arb/home.htm
www.kvab.be

EuropaBio
EuropaBio, de Europese Bioindustrie Associatie, heeft 35 corporate leden die wereldwijd actief zijn en 23 nationale biotechnologie associaties welke 1200 kleine en middelgrote bedrijven vertegenwoordigen, betrokken in onderzoek en ontwikkeling, testen, fabricage en verdeling van biotechnologische producten. www.europabio.org

BelgoBiotech
BelgoBiotech werd in 1992 opgericht als een professionele sectie binnen Fedichem (de Belgische Federatie voor de Chemische industrie) en vertegenwoordigt de belangrijkste biotechnologie bedrijven van België.
http://www.belgobiotech.be

URL:
http://www.europabio.org/pages/white_biotech.asp
http://www.europabio.org/pages/ne_wb_100403.asp
http://www.belgobiotech.be/code/page.cfm?id_page=4