Ingezonden persbericht


LANDWERK Persbericht

Tijdschrift over de inrichting van het landelijk gebied

Rood en groen tobben over beheer veenweidegebied

De meningen van de heren Heijkoop (WLTO) en Felder (Amstelland) lopen ver uiteen als het gaat over de toekomst van de landbouw en het beheer van het landelijk gebied. De enige gedeelde zorg is de toekomst van het landschap van het veenweidegebied. In het tweede Landwerk-debat over de toekomst van de landbouw worden de verschillen en overeenkomsten helder op tafel gelegd. Aanleiding is het onderzoek van Vereijken (WUR) waaruit blijkt dat de landbouw uit Nederland gaat verdwijnen.

Heijkoop stelt onomwonden dat de boer het landelijk gebied blijft beheren. Felder pleit voor het toelaten van meer woningen omdat veel mensen dat ook graag willen. Maar er is geen verschil va mening over bijvoorbeeld de Ronde Venen, dat moet open blijven. De vraag blijft voor de vertegenwoordigers van de rode en groene functies hoe dit gefinancierd moet worden. Heijkoop wil het beheer financieren door EU-subsidies en bijdragen voor waarden die door stedelingen worden gewaardeerd: "Stad en boer moeten afspraken maken." Felder en Vereijken voelen meer voor een toeslag op de aankoop van grond voor woningbouw waarmee de open ruimte ook open kan worden gehouden. Voor Vereijken is dit een onderdeel van zijn 'Agro-Exit-scenario'.

Over andere delen van het landelijk gebied bestaat onenigheid. "Is het reëel om de weilanden op 100 meter van de Zuidas bij Amsterdam te laten beheren door boeren en subsidie neer te leggen voor een ontoegankelijk stuk land? Laten we daar snel een openbaar park van maken," zegt Felder over dit deel van het veenweidegebied. "Er is juist behoefte aan meer bebouwing als in Wassenaar, dat zullen we in het westen moeten toevoegen." Daar wil Heijkoop niet snel aan, hij wijst op de verdiensten van de ruimtelijke ordening zoals tot dusverre gehanteerd. "Veel stedelingen waarderen het open landelijk gebied. Daarom verdwijnt die boer bij de Zuidas niet: omdat de stedeling hem daar wil houden."

Het debat is georganiseerd door Landwerk, Alterra en Hogeschool Larenstein e is onderdeel van het project Slag om de ruimte (100 jaar bosbouw en cultuurtechnisch onderwijs).

EINDE PERSBERICHT

---