Ingezonden persbericht

Uitnodiging voor de pers

Apeldoorn, 16 december 2003

Vrijdag 16 januari 2004; thema: 'Een wereld zonder lepra: utopie of perspectief?'

Minisymposium LEPRAzending in Soesterberg

APELDOORN - Ter gelegenheid van het afscheid van algemeen secretaris ds. Andries van der Beek belegt LEPRAzending op vrijdag 16 januari 2004 een minisymposium rond het thema Een wereld zonder lepra: utopie of perspectief? Dit afscheidssymposium zal van 14.00 tot 16.00 uur worden gehouden in het Kontakt der Kontinenten te Soesterberg. U bent hierbij van harte welkom.

Sprekers zijn Eddie Eskew (oud-directeur van The Leprosy Mission International), dr. Jan Hendrik Richardus (voormalig lepraonderzoeker van LEPRAzending in Thailand en Bangladesh, nu verbonden aan de Erasmusuniversiteit) en dr. Wim van Brakel (voormalig lepraonderzoeker van LEPRAzending in Nepal en India, nu werkzaam bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen).

Na het symposium wordt een afscheidsreceptie gegeven voor Andries en zijn vrouw Eelkje van der Beek. In verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd neemt Van der Beek na een dienstverband van 25 jaar afscheid van LEPRAzending. Per 1 december is zijn opvolger, ir. Henno Couprie (41), in dienst getreden als algemeen secretaris.


* U bent van harte welkom op het symposium van vrijdag 16 januari. Wilt u zich, in verband met het beperkte aantal beschikbare plaatsen, vóór 31 december per e-mail aanmelden via info@leprazending.nl Een routebeschrijving kunt u vinden op www.kdk-nl.org
* Ds. Andries van der Beek en ir. Henno Couprie zijn beiden beschikbaar voor interviews. U kunt hiervoor een afspraak maken via tel. 055-3558535; e-mail: info@leprazending.nl

LEPRAzending is de Nederlandse tak van The Leprosy Mission International (TLMI). Deze organisatie ter bestrijding van lepra is in 1874 ontstaan in India, en draagt zorg voor leprapatiënten in bijna dertig landen. Dit werk wordt mogelijk gemaakt door kerken, groepen en individuele gevers in diverse landen.

Naar schatting zijn er anno 2003 een miljoen mensen die lepra hebben. Dankzij effectieve leprabestrijding gaat daar jaarlijks een deel van af, maar er worden elk jaar nog altijd ruim 650.000 nieuwe leprapatiënten ontdekt. De komende jaren zullen 2 à 3 miljoen mensen medicijnen en zorg nodig hebben.