Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 05/01/2004


---

Scholieren meten kosmische straling boven Amsterdam

Scholieren van zeven middelbare scholen gaan vanaf vrijdag 16 januari metingen doen aan kosmische straling boven Amsterdam. Samen met wetenschappers van het Nikhef (Nederlands Instituut voor kernfysica en hoge energie fysica) en de Vrije Universiteit onderzoeken de scholieren zeer energierijke deeltjes die de wetenschap voor een raadsel plaatsen. De benodigde detectoren staan op de daken van de scholen en zijn gekoppeld in een netwerk met de naam Hisparc-Amsterdam; HISPARC staat voor High School Project on Astrophysics Research with Cosmics. Voor sommige scholen heeft de VU de detector gefinancierd; andere scholen hebben hem zelf bekostigd.

Vwo-scholieren hebben de detectoren voor hun school zelf in elkaar gezet in het laboratorium van het Nikhef in de Watergraafsmeer. Tijdens de startbijeenkomst in het Amsterdams Lyceum nemen ze de detectoren officieel in gebruik. Scholieren die bij de bouw betrokken zijn geweest vertellen die middag over hun ervaringen. Hun publiek bestaat uit scholieren die binnenkort met het project gaan beginnen.

De scholieren zoeken naar (sub)atomaire geladen deeltjes die bovenin de atmosfeer met de energie van een tennisbal op zuurstof- en stikstofmoleculen botsen. Elke botsing veroorzaakt een sproeier van secundaire deeltjes die zich op aarde over een groot oppervlak verspreidt. Met tien tot vijftien detectoren op een gebied van 100 km2 is deze sproeier goed waarneembaar. De detectoren staan op de daken van de scholen. Met een GPS-ontvanger houden de scholieren de plaats en het tijdstip van de waarnemingen precies bij. Via Internet gaan de data van alle detectoren naar een centrale computer op het NIKHEF. De leerlingen kunnen al die gegevens via Internet opvragen en analyseren. Tien jaar lang krijgt jaarlijks een nieuwe groep scholieren in de laatste klas van het vwo de kans om op deze manier aan echt natuurwetenschappelijk onderzoek mee te werken.

De deelnemende scholen in Amsterdam zijn het Amsterdams Lyceum, het Sint Nicolaaslyceum, de Chr. Scholengemeenschap Buitenveldert, de vestiging Damstede van het Bernard Nieuwentijd College, de vestiging Joke Smit van het ROC-Amsterdam en verder nemen het Herman Wesselink College in Amstelveen en het St. Michael College in Zaandam aan het project deel. Het project begon in 2002 met een pilot van de Katholieke Universiteit in Nijmegen. Behalve in Nijmegen en Amsterdam bereidt Nikhef soortgelijke netwerken voor in Leiden, Utrecht en Groningen, met de plaatselijke universiteiten als samenwerkingspartner.