Unicef

Persbericht
VRIJDAG 16 JANUARI: NATIONALE DAG VOOR IRAN

12 januari 2004, Den Haag - Ruim twintig bekende Nederlanders slaan de handen ineen voor de aardbevingsslachtoffers in Iran. Samen met de NOS, de publieke omroep, diverse commerciële zendgemachtigden en uitgevers van dagbladen maken zij van vrijdag 16 januari de 'Nationale dag voor Iran'. Op die dag zullen alle omroepen op zowel radio als televisie in hoge frequentie spots uitzenden waarin bekende Nederlanders een oproep doen aan het Nederlandse publiek om via giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) de actie voor Iran te steunen. De 'Nationale dag voor Iran' op vrijdag 16 januari vormt de afsluiting van de SHO-actie, maar giro 555 zal nog geruime tijd geopend blijven voor donaties voor Iran. Sinds de start van de actie op 30 december, heeft het Nederlandse publiek al bijna 3 miljoen gedoneerd.

Ondanks het positieve resultaat van de SHO-actie tot nu toe, hebben de SHO-organisaties nog veel meer geld nodig om mensen te laten overleven. In Bam en omgeving is al veel hulp gearriveerd, maar de omstandigheden waarin mensen moeten zien te overleven zijn nog steeds erbarmelijk. Om op grote schaal mensen te kunnen blijven voorzien van onder meer dekens, voedsel, schoon drinkwater, onderdak, gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen, vroegen de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis vorige week de wereldgemeenschap om $ 70 miljoen; ook andere internationale hulporganisaties hebben recent oproepen tot financiële steun gedaan. Bij toezegging van deze gelden kan ook een begin worden gemaakt met de wederopbouw van het getroffen gebied.

Veel bekende Nederlanders hebben aangegeven zich de ramp in Iran bijzonder aan te trekken; ruim twintig van hen spreken een dezer dagen een spot in om hun betrokkenheid te tonen. Onder hen zijn Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, Paul van Vliet, Job Cohen, Ivo Niehe, Elco Brinkman, Willeke Alberti, Paul de Leeuw, Erwin Krol, Jeroen Pauw, Andries Knevel, Birgit Schuurman, Alphons Groenendijk, Sonja Silva, Sipke Jan Bousema, Jan Fillekers, Kim Liam van der Meij, Margreet Spijkers, Dennis Mulder en Jacobine Geel. De publieke omroep produceert deze spots belangeloos; NOS RTV zorgt voor de uitvoering. Alle publieke en commerciële omroepen zullen de spots rondom hun normale programmering op vrijdag 16 januari inzetten, zowel op radio als tv. Ook de grote dagbladuitgevers hebben gratis advertenties toegezegd waarin bekende Nederlanders oproepen tot steun voor giro 555.

Via de website www.giro555.nl kunnen geïnteresseerden online doneren en op de hoogte blijven van de hulpverlening aan Iran en het verloop van de Nationale Actie. De Samenwerkende Hulporganisaties zijn een ad hoc-samenwerkingsverband, dat in tijden van grote crises aandacht vraagt voor een rampsituatie. De SHO bestaan uit: Artsen zonder Grenzen, Unicef Nederland, Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, Tear Fund en Terre des Hommes. Momenteel is Unicef Nederland voorzitter van de SHO.


* * * *