Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
13 januari 2004

Geschiedenis van de Limburgse lobby in Den Haag ontrafeld

Politici staan pal voor Limburgse belangen, maar blijven trouw aan vorst en vaderland

Momenteel is de Limburgse lobby in Den Haag onderwerp van debat: de Limburgse volksvertegenwoordigers zouden een te timide indruk maken in politiek Den Haag en te weinig opkomen voor de belangen van hun provincie, waar het bijvoorbeeld de geplande ondertunneling van de A2 betreft. Het is niet de eerste keer dat de Limburgse politieke lobby onder vuur ligt. Al vanaf het moment dat Limburg bij het Nederlandse koninkrijk werd gevoegd in 1839 is de positie van de Limburgse politici in den lande onderwerp van kritiek. In zijn proefschrift "Aan vorst en Vaderland gehecht, doch tevreden zijn zij niet. Limburgse politici in Den Haag 1839-1918" onderzoekt politicoloog Eric Lemmens, zelf Limburger, de politieke loyaliteiten van de Limburgse kamerleden vanaf het eerste begin. Op dit onderzoek promoveert hij op vrijdag 16 januari 2003 aan de Faculteit der Cultuurwetenschappen van de Universiteit Maastricht.

In tegenstelling tot de huidige kritiek die Limburgse politici krijgen te verduren en die hoofdzakelijk uit de provincie zelf afkomstig is, lagen de Limburgse kamerleden toentertijd onder vuur omdat ze volgens hun collega's elders uit het land juist te weinig betrokken zouden zijn bij de Nederlandse staat. Zij zouden een aparte groep vormen in de Nederlandse politieke wereld en zichzelf niet zien als Nederlandse volksvertegenwoordigers, maar als vertegenwoordigers van hun achterban in Limburg. Lemmens vraagt zich af in hoeverre dit beeld correct is. Namen de Limburgse politici inderdaad een aparte positie in en hoe zat het nu precies met hun houding ten opzichte van de Nederlandse natiestaat?

Om die vragen te beantwoorden onderzocht de politicoloog een groot aantal historische bronnen, uiteenlopend van brieven geschreven door politici, archieven van het parlement, ministeries en gemeentes tot artikelen in periodieken uit die tijd. Aan de hand hiervan schetst Lemmens de positie en houding van de Limburgers in Den Haag. Daaruit blijkt dat het wel meeviel met de anti-Nederlandse attitude. Zo streden zij bijvoorbeeld veelal niet voor de afscheiding van Limburg van Nederland, een ideaal dat veel Limburgers echter wel hoog hielden. De politieke kandidaten die naar voren werden geschoven waren veelal pro-Nederlands. Deze toewijding aan koning en vaderland betekende evenwel niet dat zij niet opkwamen voor de Limburgse belangen. Integendeel: zij kwamen meer dan andere politici op voor zaken op die zij van specifiek belang achtten voor hun provincie. Zij voelden bij de behartiging van de Limburgse belangen een bijzondere verantwoordelijkheid.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u terecht bij Eric Lemmens tel. +32 498 102 423 , e-mail: elemmens@wish.nl.
Het proefschrift is uitgegeven als handelseditie bij de uitgeverij Wereldbibliotheek tel 020-6381899, isbn 90 284 2006 1, te bestellen bij de boekhandel.
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043-3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, e-mail pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de UM staan op internet http://www.unimaas.nl/