Gemeente Utrecht

Kunstenaars ontwerpen autowasplaatsen in Leidsche Rijn

Op 16 januari start de aanbesteding voor twee autowasplaatsen in Leidsche Rijn. Bijzonder hieraan is dat acht kunstenaars een ontwerp hebben gemaakt voor deze autowasplaatsen. Het is de bedoeling dat potentiële exploitanten uit een catalogus een keuze maken voor één van de acht ontwerpen. Het betreft wasplaatsen met vier autowasboxen waar autobezitters via een hogedruk-systeem zelf hun auto kunnen wassen. Eén autowasplaats komt aan de Langerakbaan tegenover Duurzaam Huis. De andere locatie is aan de Heldammersingel tussen Veldhuizen en De Balije. Volgens planning zijn de autowasplaatsen in de tweede helft van 2005 gereed.

In Leidsche Rijn wordt het regenwater niet via het riool afgevoerd. Het zakt via wadi's langzaam in de bodem. Het wassen van auto's kan dit systeem vervuilen. Om autobezitters toch de mogelijkheid te geven hun auto te wassen, wil de gemeente autowasplaatsen mogelijk maken. De wasplaatsen liggen midden in de woonwijken zodat ze makkelijk bereikbaar zijn. Dit is ook de reden om ze een bijzondere uitstraling te geven.

Exploitanten die een autowasplaats willen neerzetten pachten de grond van de gemeente tegen een tarief dat normaal geldt voor minder centraal gelegen bedrijventerreinen. De besparing die het lagere tarief oplevert, moet de exploitant gebruiken voor de bijzondere inrichting van de wasplaats door een kunstenaar. In de komende drie jaar verschijnen er vijf van deze door kunstenaars ontworpen autowasplaatsen in Leidsche Rijn. Naast Langerak en Veldhuizen komen er wasplaatsen in Terwijde, Vleuterweide en Het Zand. Na een mislukte proef met een autowasplaats in Langerak is met de bijzondere vormgeving en de commerciële exploitatie voor een geheel nieuw concept gekozen. Het betreft een initiatief van Projectbureau Leidsche Rijn en Projectbureau Beyond.

Kunstproject Beyond
Het scenario: 'Beyond Leidsche Rijn, de Vinex-opgave voor de kunst' is een plan voor de verkenning van de relaties tussen beeldende kunst, het landschap, stedelijk leven en het bouwprogramma in Leidsche Rijn. De kunstenaars reageren op de specifieke ontwikkelingen in Leidsche Rijn en op het fenomeen Vinex in het algemeen. Beyond is geen statisch scenario voor de beeldende kunst maar een flexibele strategie die probeert te anticiperen op Leidsche Rijn als gemeenschap in opbouw. Leidsche Rijn is zowel locatie als de inspiratie voor de kunst.