Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 14-01-2004

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 16 januari
Nederland 2 ­ 21.27 uur

Vermiste laurence vlucht uit handen crimineel

Tot haar verdwijning woonde de 16-jarige Laurence Cool bij haar vader in België. Ze raakte zo in de ban van de 30-jarige, door de politie gezochte, misdadiger Gunter D. dat ze met hem het land uit vluchtte. Toen het tweetal in Nederland werd getraceerd, deed haar zus Virginie een beroep op het TROS-programma VERMIST. "Help me alsjeblieft, onze vader is overleden en Laurence weet het niet. Ze loopt gevaar in de handen van die zware misdadiger."

Dankzij tips die de VERMIST-campagne opleverde, kon de barre tocht die het tweetal aflegde in kaart worden gebracht. Door te bedelen om geld en met af en toe een baantje in een coffeeshop moest Laurence voor het inkomen zorgen. Toen het te koud werd om buiten te slapen, belandden ze in het daklozencircuit in Amsterdam. Uit de tips bleek dat Gunter zijn vriendin mishandelde en haar dwong zware drugs te gebruiken. Eén tip, over de bank waar Gunter geld pinde, bracht Virginie in Zaanstad drie seconden oog in oog met de crimineel: "Ik herkende de tatoeages in zijn hals maar schrok zo dat ik verstijfd was van schrik". Hierna kozen Gunter en Laurence het hazenpad. VERMIST ontdekte via de zusterorganisatie dat ze in Spanje waren waar ze leefden tussen de junks op een vuilnisbelt. Pas toen de gestoorde Gunter in een roes Laurence vertelde dat haar vader kort na hun vertrek was overleden en ze "haar erfenis moest gaan opeisen", openden haar ogen. Ze wist te ontkomen en meldde zich bij de Spaanse politie. VERMIST trof de zussen bij het graf van hun vader en had een openhartig gesprek met de zwaar aangedane Laurence.

Verder in VERMIST weer aandacht voor de verdwenen Hilversummer Hugo den Dulk. Kijkers beweren de sinds 1998 vermiste Hugo den Dulk kort geleden in Lourdes te hebben herkend. Deze week is VERMIST met de kinderen van Hugo, Lisette en Martin spoorslags afgereisd naar de Franse bedevaartplaats. De verwachtingen zijn hooggespannen omdat de man die gezien is in een café ter plaatse, opveerde toen hij de plaatsnaam Hilversum hoorde en bij het weglopen vroeg "wat Ajax had gedaan". Hugo den Dulk was tot zijn verdwijning een fervent Ajax-supporter...



Ingezonden persbericht