Algemene Onderwijsbond

Oproep landelijke herdenking slachtoffer schietpartij Den Haag Illustratie Geschokt door de gebeurtenis op het Terra-college in Den Haag roepen werkgevers- en werknemersorganisaties uit het onderwijs op om op vrijdag 16 januari, op alle onderwijsinstellingen in Nederland, om 11.00 uur s ochtends 1 minuut stilte in acht te nemen. De organisaties willen hiermee een blijk van ongerustheid en van medeleven geven.

Herdenking
In Den Haag herdenken de scholen vrijdagochtend de schietpartij met tragische afloop op het Terra-college, dinsdag jl. De onderwijsorganisaties roepen alle onderwijsinstellingen op om hierbij aan te sluiten, in ieder geval met 1 minuut stilte om 11.00 uur. De organisaties willen ook dat de mogelijkheid gecreëerd wordt om binnen de school leerlingen en personeel met elkaar in gesprek te krijgen over zinloos geweld en dat zij de mogelijkheid krijgen hun gevoelens te uiten en hun medeleven te betuigen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen tussen 10.00 uur en 12.00 uur, aansluitend aan de herdenkings-activiteiten in Den Haag.

Onderwijspersoneel, directies, besturen, leerlingen en studenten in het hele land zijn direct geraakt door deze gebeurtenis. De vele activiteiten en inspanningen van scholen, zoals ook het Terra-college, op het terrein van onderwijs, begeleiding van leerlingen en veiligheid kunnen kennelijk niet voorkomen dat zon gewelddadig incident zich voordoet. Dat leidt tot gevoelens van onzekerheid. Tegelijk onderstreept het de noodzaak dat in het onderwijs verder gegaan wordt met activiteiten gericht op het verbeteren van het pedagogisch klimaat en het vergroten van de geborgenheid en veiligheid. Naast natuurlijk de onvermijdelijke preventieve maatregelen.

De organisaties die tot deze herdenking oproepen zijn: Abvakabo FNV
Algemene Onderwijsbond (AOb)
AVS
CMHF
Onderwijsbond CNV

Besturenraad
BVE-raad
Consent
HBO-raad
VBKO
VBS
VGS
VOS/ABB
VVO

Woensdag 14 januari 2003

Reactie hoofdbestuur AOb nav gewelddadige dood collega Hans van Wieren
Illustratie Met een mengeling van ongeloof, verbijstering en woede heeft het onderwijs kennis genomen van de gewelddadige dood van Hans van Wieren. Neergeschoten door een leerling, die op het bizarre idee kwam, dat op die manier conflicten beslecht kunnen worden. Het hoofdbestuur van de Algemene Onderwijsbond is diep geschokt. Onze gedachten gaan uit naar de familie van Hans van Wieren, die een zwaar verlies lijden. Maar ook naar zijn collegas en de leerlingen van het Terra-collega, die deze dramatische gebeurtenis op hun school hebben meegemaakt. Het zal niet meevallen de gewelddadige dood van een collega te aanvaarden en te verwerken.
Temeer omdat deze dramatische gebeurtenis het veiligheidsgevoel aantast van al het onderwijspersoneel. Een jaar geleden constateerde de Algemene Onderwijsbond in een onderzoek naar agressie en geweld nog dat leraren de school ervaren als een veilige plek om te werken. Dat veilige gevoel is dinsdagmiddag verdwenen. En het zal een lange tijd duren voordat dat gevoel van veiligheid weer terugkeert. Op veel scholen is vandaag door leraren en leerlingen over de dodelijke aanslag op een leraar gesproken.
Iedereen die in het onderwijs werkt, maakt wel eens agressie of geweld mee. Maar dat een leerling het leven neemt van een docent, is onvoorstelbaar. Het is duidelijk dat de agressie en het geweld, dat buiten de schoolmuren veelvuldig voorkomt, niet aan het onderwijs voorbijgaat. Die constatering is geen aanvaarding van het gegeven dat er sprake is van een gewelddadiger samenleving. Geweld hoort niet thuis op school.Geweld hoort niet thuis in de samenleving en moet zo veel als maar mogelijk worden bestreden..
De afgelopen vierentwintig uur hebben enorm veel meelevende collegas met de AOb contact gehad. Om hun angst en woede te delen. Daaronder zaten ook veel collegas die zelf traumatische ervaringen hebben meegemaakt, omdat leerlingen of ouders hen bedreigden of aanvielen. De dood van een collega in Den Haag heeft die gebeurtenissen weer naar voren gehaald.
Het is voor zo ver wij kunnen nagaan voor het eerst dat een personeelslid op school door een leerling om het leven wordt gebracht. De schok die door Nederland gaat, maakt duidelijk dat wij de dodelijke aanslag op een leraar niet als een normaal verschijnsel beschouwen, maar als een zeldzame gebeurtenis.

Namens het hoofdbestuur
Walter Dresscher
Voorzitter Algemene Onderwijsbond

In verband met het overlijden van gemeenteraadslid Hans van Wieren is een condoleanceregister opengesteld. U kunt het register tekenen in de centrale hal van het Stadhuis of een mail sturen naar condoleance@zoetermeer.nl

Utrecht 14 januari