CBS

Omzet detailhandel opnieuw lager

In november 2003 heeft de detailhandel 8,5 procent minder omgezet dan in november voorgaand jaar. De omzet in de detailhandel daalt al sinds maart 2003, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Gemiddeld waren de prijzen in de detailhandel in november 2003 nauwelijks hoger dan in november 2002. Bij de non-foodwinkels daalde de omzet in november met 10,8 procent. De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in november 4,5 procent minder verkocht dan een jaar eerder, aldus het CBS. De omzetontwikkeling bij de detailhandel is in november negatief beïnvloed door een verschil in samenstelling van de koopdagen, vergeleken met november 2002.

Omzet supermarkten lager
Supermarkten hebben in november 3,6 procent minder omzet behaald dan in november 2002. De prijzen bij de supermarkten lagen november vorig jaar 0,8 procent hoger dan een jaar eerder. In oktober bedroeg de prijsstijging nog 2,2 procent. Deze afname hangt samen met de prijzenoorlog tussen supermarkten die in de tweede helft van oktober uitbrak. Het omzetvolume bij de supermarkten is in november met 4,3 procent afgenomen, vergeleken met een jaar eerder. November 2003 telde echter een vrijdag minder en een zondag meer dan voorgaand jaar. Als hiermee rekening wordt gehouden, dan ligt de volumeontwikkeling van november in lijn met die van oktober. Bij de speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen, zoals groentewinkels en slagerijen, is in november bijna 9 procent minder omgezet.

Omzetdaling bij non-foodbranches
Bij alle onderscheiden non-foodbranches zijn in november omzetdalingen voorgekomen. Het sterkst was de omzetdaling bij de winkels in woninginrichtingartikelen en in bovenkleding. Een lagere omzet is ook geboekt bij winkels in consumentenelektronica, in huishoudelijke artikelen en bij doe-het-zelfwinkels.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van consumentenprijsindexcijfers van het CBS. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering moet rekening worden gehouden met het verschil in koopdagen. Zo heeft november 2003 een zondag meer, maar een vrijdag minder dan november 2002. De cijfers zijn hiervoor niet gecorrigeerd. Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

PB04-007
16 januari 2004
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht