Gemeente Woudenberg


2004-007 Dorpsgesprek Waarden en normen: Zo gezegd, zo gedaan!

WOUDENBERG, 15 januari 2004 De gemeenteraad van Woudenberg organiseert de komende maanden een dorpsgesprek over waarden en normen. Het dorpsgesprek wordt met zoveel mogelijk inwoners en organisaties gevoerd. Eén van de onderdelen is een enquête onder 500 inwoners van 16 jaar en ouder. Daarnaast krijgen de inwoners de gelegenheid om met raadsleden te spreken over dit onderwerp. De raadsleden gaan ook zélf in gesprek, bijvoorbeeld met leerlingen van basisscholen in Woudenberg. Het dorpsgesprek moet uiteindelijk leiden tot het maken van afspraken met en tussen inwoners.

Hoe gaan inwoners van de gemeente Woudenberg met elkaar om? Dat is de centrale vraag als het om waarden en normen gaat. Komt iedereen in Woudenberg tot zijn of haar recht. De gemeenteraad vindt het van groot belang, dat overheid en burgers met elkaar in gesprek gaan en blijven. De aanleiding voor het dorpsgesprek over waarden en normen is een motie van de ChristenUnie van 7 november 2002. Tijdens de behandeling van de begroting voor 2003 heeft de gemeenteraad van Woudenberg zich unaniem uitgesproken voor een dorpsgesprek over dit onderwerp. De gemeenteraadsleden van de politieke partijen hebben aangegeven ook zelf een actieve rol te willen spelen.

Enquête, artikelen en stellingen
Vijfhonderd inwoners van de gemeente hebben een enquête ontvangen over waarden en normen en de wenselijkheid om daarover met elkaar afspraken te maken. Daarnaast verschijnt op de informatiepagina van de gemeente Woudenberg in De Woudenberger informatie over het dorpsgesprek. Op de internetsite van de gemeente (www.woudenberg.net) bestaat ook de mogelijkheid om over een bepaalde stelling te stemmen. De stelling wordt tweemaal gewijzigd.

De raad op straat en aan de telefoon
De gemeenteraad van Woudenberg speelt een actieve rol in het dorpsgesprek. De raadsleden brengen bezoeken aan scholen en organiseren op 28 januari 2004 een telefoonpanel. Inwoners die met één of meer raadsleden willen spreken over het onderwerp waarden en normen, kunnen op deze avond bellen naar het gemeentehuis van Woudenberg, 033-2869100, en krijgen dan een raadslid aan de lijn.

Het ligt in de bedoeling om het dorpsgesprek af te sluiten met een een openbaar debat van de gemeenteraad en het vastleggen van afspraken met en tussen inwoners van de gemeente Woudenberg.
Laatst gewijzigd op 16/01/2004