Provincie Noord-Holland

Datum 16-1-2004 9:36:00

Onderwerp Jeugdinstelling verantwoordelijk voor teveel uitgegeven geld aan pleegzorg

Marieke Ottevanger
In reactie op statenvragen over de opnamestop bij het OCK (Orthopedagogisch Centrum Kennemerland) antwoorden Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) ondermeer dat zij ook in 2004 wederom 700.000,- extra uittrekken voor wachtlijst/tijd bestrijding in Noord-Holland. Verder stellen zij dat het teveel aan uitgegeven geld voor pleegzorg niet door de provincie Noord-Holland vergoed wordt. Het geld moet het OCK halen uit hun financiële reserves die opgebouwd zijn uit provinciale subsidies. Verder laten GS de oorzaken en oplossingen van de wachtlijstenproblematiek onderzoeken en verwachten eind januari 2004 hierover een rapport. Op basis hiervan zullen maatregelen worden genomen en zal bekend zijn hoe de extra 700.000,- in Noord-Holland, ingezet wordt.

Het OCK begeleidt in Zuid-Kennemerland en de IJmond pleegkinderen en pleegouders. In februari 2003 ontving het OCK van de provincie Noord-Holland 80.000,- extra om het aantal plaatsen pleegzorg te kunnen verhogen van 141 naar 150. In december 2003 heeft het OCK aan de provincie laten weten dat men inmiddels, omdat er veel vraag naar pleegzorg was, 35.000,- meer had uitgegeven voor pleegzorg. Van provinciezijde is geantwoord dat dit de eigen verantwoordelijkheid van het OCK is en dat het OCK de extra kosten moet betalen uit hun financiële reserves. De instelling heeft daarna kort voor de kerst een opnamestop voor pleegzorg aangekondigd.
Naar aanleiding hiervan hebben statenleden van de PvdA en de SP aan gedeputeerde staten vragen gesteld over onder andere de reden waarom GS niet willen bijspringen om het OCK te helpen en hoe GS aan de opnamestop een eind maken willen maken. GS hebben in hun antwoord de statenleden geïnformeerd over het feit het OCK eind 2002 beschikte over een uit subsidiegeld opgebouwde risicoreserve van 480.000,-. Tekorten zoals deze 35.000,- dienen uit dit budget gedekt te worden.

GS besloten reeds in november van het afgelopen jaar incidenteel 700.000,- extra beschikbaar te stellen voor wachtlijstbestrijding in de Noord-Hollandse pleegzorg. Naar aanleiding van de Quick Scan naar de wachtlijsten die momenteel plaatsvindt en het plan van aanpak dat de provincie Noord-Holland op basis daarvan opstelt, wordt onder andere bepaald of het huidige jeugdzorgbudget voldoende is om de wachtlijstenproblematiek op te lossen. Aan de hand van het onderzoek zullen GS tevens bepalen hoe de 700.000,- verdeeld gaat worden.