Persbericht d.d.

Meting TNS NIPO 5 - 11 januari 2004
1 miljoen Nederlanders ondernamen daadwerkelijk stoppoging rondom jaarwisseling

Den Haag, 15 januari 2004 - 1.008.000 Nederlanders van achttien jaar en ouder ondernamen in de periode rondom de jaarwisseling naar eigen zeggen daadwerkelijk een poging te stoppen met roken. Dat blijkt uit het meest recente TNS NIPO onderzoek over dit onderwerp dat tussen 5 en 11 januari 2004 werd gehouden. Vóór de jaarwisseling deed TNS NIPO al onderzoek naar hoeveel mensen van plan waren te stoppen. STIVORO voerde in het najaar van 2003 een intensieve stopcampagne met de naam `Nederland Start Met Stoppen'. Vanaf 1 januari startte STIVORO de vervolgcampagne `Nederland Gaat Door Met Stoppen'.

Op nieuwsjaardag zelf maakten 542.000 mensen hun laatste sigaret uit. Nog eens 75.000 rokers deden dat iets na 1 januari. In de weken voor 1 januari stopten 391.000 mensen. In totaal ondernamen dus rondom de jaarwisseling iets meer dan 1 miljoen rokers een poging om te stoppen met roken. Trudy Prins, directeur van STIVORO: "Een kwart van de rokers in ons land dat een stoppoging onderneemt binnen een kort tijdsbestek, is bij mijn weten nooit eerder gebeurd. Daar zijn we dan ook erg blij mee. Maar uiteindelijk gaat het om de mensen die het op de lange duur volhouden. We besteden dan ook niet voor niets expliciet aandacht aan het doorgaan met stoppen. Een stoppoging is pas geslaagd als de stopper langer dan een jaar niet heeft gerookt." Volgens dit recente onderzoek zeggen 668.000 mensen nog steeds gestopt te zijn.

download het rapport: PeilingStoppersrond1jan2004.pdf

Over STIVORO voor een rookvrije toekomst
STIVORO werd in 1974 opgericht door KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Samen met VWS zijn zij de basisfinanciers. Projecten worden onder andere door VWS en ZonMw gefinancierd. STIVORO is het expertisecentrum voor tabakspreventie. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:

* voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
* opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma's;
* ondersteuning bij stoppen;

* samenwerking met andere organisaties (o.a. GGD);
* gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op het gebied van volksgezondheid.