NIRIA

19 december 2003, nr. 2130

Vier genomineerden voor elfde verkiezing ing. van het jaar

De Nederlandse Ingenieursvereniging NIRIA heeft vier ingenieurs genomineerd voor de elfde Ing. van het Jaar verkiezing. Dit evenement vindt plaats op vrijdag 12 maart 2004 in de Amsterdam RAI, tijdens het Nationaal Ingenieurs Congres. Op de verkiezingsdag zelf presenteren de genomineerden zich aan het publiek. De jury bepaalt wie de titel Ing. van het Jaar 2004 toekomt. Het publiek wordt die dag geraadpleegd voor de toekenning van de publieksprijs.

Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs BV stelden ing. Ad van der Aa kandidaat voor de verkiezing. Deze adjunct-directeur en adviseur is gespecialiseerd op het gebied van duurzaamheids-aspecten met betrekking tot bouwfysica en ventilatie en energieconcepten. Hij vervult een belangrijke rol in (inter)nationaal onderzoek en innovatie en is een prima adviseur voor bouwprojecten, vanwege zijn parate kennis en duidelijke manier van adviseren. Hij is een kennisvraagbaak binnen de organisatie. Tevens is Van der Aa coördinator van het Europese vijfde kader onderzoeksprogramma Reshyvent, waarin onderzoek wordt gedaan naar de ontwikkeling van hybride ventilatiesystemen. Daarnaast heeft hij onder meer bijgedragen aan de realisatie van het bijzondere milieuvriendelijke en energiezuinige kantoor van Rijkswaterstaat in Terneuzen, wat aangemerkt is als Nationaal Voorbeeldkantoor voor Duurzaam Bouwen en een divers aantal nationale en internationale prijzen heeft ontvangen (Energy Globe Award 2001; het British Design Museum in 2001 en 2002; eervolle vermelding voor de Houtprijs; De Zeeuwse Architectuurprijs 2003).

Volgens Ingenieursbureau Tauw laat ing. Simon Bos geen kans onbenut om zijn kennis te ontwikkelen en te delen met de rest van de organisatie. Reden voor Tauw om hem in 2003 uit te roepen tot Productmanager van het Jaar. Simon Bos is voortdurend op zoek naar wegen om bruikbare stoffen terug te winnen uit de enorme hoeveelheden verontreinigde grond- en afvalstromen die in werken vrijkomen. Door het bereiken van een terugwinpercentage van soms wel 90% realiseert Simon Bos voor opdrachtgevers, veelal overheden, een enorme reductie van kosten. Simon Bos heeft ook toepassingen ontwikkeld voor de resterende vervuilde grond- en afvalstromen, bijvoorbeeld in de wegenbouw. Door middel van Koude Immobilisatie kan verontreinigde baggerspecie verwerkt worden in de fundering van wegen. De fundering blijkt hierdoor sterker, waardoor er ook minder asfalt nodig is voor het wegdek.

Vitatron, ontwikkelaar van pacemaker therapieën leverde de derde genomineerde, ing. Paul Visser. Visser vervulde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een digitaal platform voor pacemakers, hij heeft in nauwe samenwerking met research en klinische afdelingen een totaal ontwikkelprogramma voor dit platform opgezet en geleid. Pauls gedegen kennis van de ontwikkelmethodieken en technieken die gebruikt worden, gecombineerd met zijn zeer pragmatische, pro-actieve en mensgerichte leiderschapsstijl heeft het programma langs vele moeilijke wegen en tegenslagen, uiteindelijk gebracht tot voltooiing en marktintroductie van de eerste volledig digitale pacemaker in 2003, aldus Vitatron. Doordat het een totaal nieuw platform betreft met daarin componenten die nooit eerder in een pacemaker konden worden toegepast, zoals digitale signaalverwerking, is er gaandeweg ook menig nieuw ontwikkelproces tot stand gekomen. Een voorbeeld hiervan is het energiezuinig ontwerpen.

Advies- en ingenieursbureau DHV heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar een genomineerde voor de verkiezing. Ing. Johan van Middelaar is senior adviseur Arbo, Milieu en Veiligheid en zeer deskundig op het gebied van technisch-organisatorische vraagstukken met betrekking tot industriële veiligheid. Van Middelaar creëert de basis voor het vinden van praktische, kosteneffectieve oplossingen voor operationele en technisch-organisatorische vraagstukken. De roep om industriële veiligheid wordt steeds groter, zo motiveert DHV zijn kandidaatstelling. Johan heeft geadviseerd over werkplekbeveiliging voor spoorbaanwerkers, oplossingen gevonden voor veiligheidsvraagstukken met betrekking tot woonomgevingen en bedrijfsongevallen geëvalueerd. Van Middelaars inventiviteit blijkt wel uit de ontwikkeling van het Risicobeoordeling Arbeidsmiddelen en Management Supporting Information Systeem (RAMSIS), het opstellen van de landelijke Leidraad Risico Inventarisatie Gevaarlijke Stoffen en de ontwikkeling van een brandbeveiligingsconcept voor opslaggebouwen waarvoor hij in 2000 de NVVK-prijs ontving.

Geïnteresseerden kunnen deze elfde Ing. van het Jaar verkiezing na aanmelding gratis bijwonen. Meer informatie en aanmelden via www.niria.nl/ingenieur

De verkiezing Ing. van het Jaar 2004 wordt mede mogelijk gemaakt door: United Technical Solutions, Ingenieursservice, Nedap NV en Memory Productions/Nationaal Ingenieurs Congres.

Noot voor de redactie (