Novem

16-01-2004
Verslag Kennis&dag Duurzame Bedrijventerreinen 2003

Het stimuleringsprogramma Duurzame Bedrijventerreinen van EZ, uitgevoerd door Novem, houdt in haar huidige vorm op te bestaan. De Meervaart in Amsterdam was op 26 november j.l. de locatie waar die afsluiting werd gemarkeerd. Méér dan 200 deelnemers hebben van gedachten gewisseld over duurzame bedrijventerreinen en hoe het nu verder moet gaan met de opgedane kennis en ervaring. Want als er één ding duidelijk werd, dan is het wel dat er al heel veel kennis en ervaring over duurzame bedrijventerreinen is, maar dat de beschikbaarheid ervan een probleem kan zijn.

Kennis geven en nemen

Doelstelling van "Kennis&dag" was dan ook: contacten leggen en kennis uitwisselen. En dat gebeurde, volop. Vooral voor concrete en toepasbare kennis was veel interesse. Theoretische vergezichten gingen hand in hand met voorbeelden en tips, ontleend aan de praktijk. Begrippen die steeds weer terugkwamen waren: draagvlak, financiering, parkmanagement, duurzaamheid, beheer, actie en proces.

In 8 verschillende workshops kregen deelnemers de kans ervaringen van anderen op te pikken en een bijdrage te leveren middels hun eigen kennis.

Een excursie naar bedrijventerrein de Trompet in Heemskerk liet zien wat een duurzaam bedrijventerrein in de praktijk betekent.

Hoe nu verder?

Tijdens de plenaire afsluiting gingen Martin Blijerveld, clusterleider Ro & Bedrijventerreinen bij EZ, Pieter Tordoir, directeur beleid- en regioadvisering van de Amsterdamse Kamer van Koophandel, professor Geert Dewulf van de Universiteit Twente en Kjell Erik Bugge, docent Saxion Hogeschool IJsselland met elkaar in discussie. In het gesprek onderstreepten alle vier dat er iets moet gebeuren om kennis te organiseren en beschikbaar te stellen.Voor de uitwisseling van zowel praktische kennis over ervaringen en concrete projecten, maar ook voor conceptuele kennis zullen meer faciliteiten beschikbaar moeten komen.