Ministerie van Defensie


---


---

Staatssecretaris neemt TCOD-rapport in ontvangst

16-1-2004 11:00:00

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap heeft vanochtend uit handen van de voorzitter van de Tijdelijke Commissie Ongevallenonderzoek Defensie (TCOD), dr. Ir. J.P. Visser, het rapport "Botsing YPR met trein nabij Assen" in ontvangst genomen. Het rapport is de uitkomst van het onderzoek dat de commissie heeft gehouden naar een ongeval dat op 17 juni 2003 plaatsvond en waarbij twee defensiemedewerkers om het leven kwamen en één defensiemedewerker en een treinmachinist gewond raakten.

De commissie constateert tekortkomingen in het veiligheidsmanagement van Defensie in het algemeen en de Koninklijke Landmacht in het bijzonder, en geeft een aantal aanbevelingen voor verbetering van het arbo-veiligheidsbeleid van defensie.

Staatssecretaris Van der Knaap liet na afloop van de overhandiging weten het een belangrijk onderzoek te vinden. "Defensie streeft naar een hoge graad van geoefendheid van het militaire personeel. Juist met het oog op de zware en verantwoordelijke werkzaamheden tijdens uitzendingen. Dat neemt niet weg dat de veiligheid van het eigen personeel bij defensie hoog in het vaandel staat en prioriteit dient te hebben. Het is natuurlijk duidelijk dat die hoge graad van geoefendheid geen slachtoffers mag kosten." Van der Knaap is dan ook ondanks de resultaten tevreden met het onderzoek. "Het is goed je functioneren door onafhankelijke derden te laten toetsen. Dergelijke onderzoeken houden ons alert en geven aan dat veiligheid op het werk onze constante aandacht verdient."

De staatssecretaris gaf tevens aan dat het niet zo is dat de Krijgsmacht haar zaken op het gebied van veiligheid niet op orde heeft. "Juist de laatste jaren doet defensie veel op het gebied van veiligheid. Op dit moment is de organisatie druk bezig met de invoer van een nieuw veiligheidsmanagementsysteem. Ook zijn er voldoende praktische voorbeelden van vergrote aandacht voor veiligheid. Te denken valt bijvoorbeeld aan de recente invoer van dode hoekspiegels op grote voertuigen, de implementatie van de regeling werk- en rusttijden of het gebruik van speciale beschermende kleding door defensiepersoneel. Veiligheid heeft onze aandacht. Dit rapport geeft echter aan dat het personeel nog beter doordrongen moet raken van het belang van veiligheid op de werkvloer. We zullen het rapport daarom grondig bestuderen en de aanbevelingen ter harte nemen."

Van der Knaap biedt het rapport vandaag aan de Kamer aan. Het Ministerie van Defensie zal binnen drie maanden reageren op het onderzoek. "Defensie zal in deze reactie aangeven hoe het omgaat met de aanbevelingen van de commissie", aldus de staatssecretaris.