LEI

persbericht / nr. 1757

16-januari-2004

Kosten en baten herinrichting Horstermeerpolder gewogen

Het scheppen van nieuwe natuur en een betere waterbeheersing in de Horstermeerpolder kost de samenleving 4 tot 80 miljoen euro, afhankelijk van de variant die voor de inrichting wordt gekozen. Dit bedrag is het saldo van kosten en baten die in geld kunnen worden uitgedrukt. Moeilijker in geld uit te drukken zijn de natuurwaarden in de omgeving en de leefbaarheid voor de bewoners. Op de natuur in de omgeving wordt een positief effect verwacht, maar de leefbaarheid zou door de plannen negatief kunnen worden beïnvloed. Het LEI (onderdeel van Wageningen UR) bracht de maatschappelijke kosten en baten van 7 inrichtingsvarianten in kaart. Opdrachtgever was de Dienst Landelijk Gebied (DLG) van het ministerie van LNV.

De Horstermeerpolder ligt tussen de Loosdrechtse Plassen en het Gooi. Voor het agrarisch gebruik moet de polder zo intensief worden bemalen dat in de omgeving natuurschade optreedt. Door een andere inrichting met onder meer 250 ha nieuw natuurgebied zouden deze bezwaren kunnen worden verminderd.

Zeven varianten voor zo'n aanpassing zijn doorgerekend met behulp van een model voor Maatschappelijke kosten-baten analyse (MKBA). De varianten zijn ontleend aan de Milieueffectrapportage die eerder voor het gebied werd opgesteld. Zij verschillen dan ook vooral in hun invloed op de fysieke omgeving. In de aanvullende LEI-studie worden de effecten op landbouw, natuur, recreatie, landschap en wonen in geld gemeten. Daaronder valt ook de welvaartsverbetering door meer natuur in de Horstermeer zelf.

Daarnaast wordt een inschatting gegeven van effecten die niet in geld waardeerbaar zijn. De studie maakt daarmee een bredere afweging mogelijk dan alleen vanuit milieuoogpunt. Het LEI concludeert dat als gekozen wordt voor één van de 'duurdere' varianten, daarmee vooral wordt uitgedrukt welk bedrag de maatschappij over heeft voor een verhoging van de natuurkwaliteit in het gebied rond de polder.

DLG wil de ervaring uit dit onderzoek gebruiken bij de uitvoering van andere projecten in het landelijk gebied.

---

Kosten en baten van alternatieve inrichtingen van de Horstermeerpolder. Het rapport bestellen 'rapport 4.03.09'.