Inspectie Werk en Inkomen

Inspectie Werk en Inkomen stopt verscherpt toezicht op gemeenten

16 januari 2004

De Inspectie Werk en Inkomen stopt per 1 januari 2004 het verscherpt toezicht op de uitvoering van de Algemene bijstandswet (Abw) bij verschillende gemeenten. Dat is een gevolg van de invoering van de Wet werk en bijstand (WWB) die in de plaats is gekomen voor onder andere de Abw. De inspectie heeft de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hierover op 12 december 2003 geïnformeerd.

Sinds juli 2002 heeft IWI verscherpt toezicht gehouden op vijf gemeenten die ernstige tekortkomingen hadden in de uitvoering van de Abw. Het ging om de gemeenten Almelo, Amsterdam, Den Helder, Haarlem en Rotterdam. Voor het verscherpt toezicht leverden de gemeenten extra verantwoordingsinformatie aan IWI en rapporteerde IWI elk kwartaal aan de staatssecretaris van SZW.

Door de invoering van de WWB zijn verschillende wetten, waaronder de Abw, komen te vervallen. Logischerwijs vervalt daardoor ook het verscherpte toezicht op de uitvoering van de Abw. IWI rondt het toezicht op de vijf gemeenten af door overzichtsrapportages samen te stellen over het verscherpte toezicht van de afgelopen twee jaar. Die zal de inspectie in het tweede kwartaal van 2004 gebundeld aanbieden aan de staatssecretaris.

Daarna zal IWI de uitvoering van de WWB op basis van haar taken in de wet op metaniveau volgen bij alle gemeenten en alleen nog over individuele gemeenten rapporteren als daar ernstige tekortkomingen in de uitvoering zijn.

Brief van de inspecteur-generaal aan de staatssecretaris van 12 december 2003; brief 2003/4894

Brief van de staatssecretaris aan de voorzitter van de Tweede Kamer van 16 december 2003; kamerstuk 28 870, nr. 100

Visie inspecteur-generaal op het toezicht van IWI na de invoering van de WWB