Partij van de Arbeid


Den Haag, 15 januari 2004


Vragen van de leden Verbeet (PvdA) en Van der Laan (D66) aan de minister van Justitie en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1. Is het waar dat een groep jongeren zich in het Rotterdamse Zuiderpark maandenlang ongestraft heeft kunnen schuldig maken aan het plegen van geweld en het beroven van homoseksuelen? Zo ja, wat vindt u hiervan? (1)


2. Kunnen recente gegevens worden verstrekt over de mate waarin homoseksuelen vanwege hun seksuele geaardheid het slachtoffer zijn van geweld en agressie? In hoeveel gevallen werden de daders opgepakt en berecht? Is de laatste jaren sprake van een toename van geweld en agressie ten opzichte van homoseksuelen vanwege hun seksuele geaardheid?


3. Welke maatregelen neemt u om geweld en agressie jegens homoseksuelen te voorkomen en om te zorgen dat de daders zo veel mogelijk worden aangepakt?


4. Wat vindt u van het pleidooi van COC Nederland voor 'een samenhangend langetermijnbeleid van politie, GGD's en lokale overheden om overlast te bestrijden, veilig vrijen te bevorderen, prostitutie en uitbuiting van minderjarigen tegen te gaan en geweld tegen de bezoekers van de baan te stoppen'? (2) Op welke wijze draagt het coördinerende homobeleid van de rijksoverheid hieraan bij?


(1), (2) Persbericht COC Nederland, 5 januari 2004.