Ingezonden persbericht


Bushmeatresolutie door Europees Parlement aangenomen

Europese dierentuinorganisatie EAZA en internationale dieren-welzijnsorganisatie IFAW blij met eis Europese Parlement om bedreiging door de grootschalige jacht op mensapen en andere beschermde diersoorten uit de regenwouden te beteugelen

(Brussel) - Het Europees Parlement heeft zich woensdag 14 januari duidelijk uitgesproken voor acties die moeten bijdragen aan de beëindiging van de acute bedreigingen van wilde dieren in grote delen van de wereld. Met een overweldigende meerderheid stemde het Parlement voor de resolutie die de grootschalige jacht op beschermde wilde dieren en de handel in het vlees daarvan (bekend als de zogenaamde 'bushmeat crisis') moet terugdringen.

Met name de mensapen en de bosolifanten, maar ook hele populaties andere beschermde diersoorten uit de regenwouden worden vandaag de dag met uitsterven bedreigd door de explosieve groei van de jacht en de handel in hun vlees. Bij deze grootschalige jacht, die gestimuleerd wordt door de activiteiten van houtkapbedrijven, worden veel meer dieren gedood dan dat de soort door natuurlijke aanwas kan verdragen. Met deze diersoorten verdwijnt ook de belangrijkste voedselbron voor de naar schatting 150 miljoen mensen tellende bevolking die in en om de regenwouden leeft en die voor eiwitrijk voedsel van oudsher zijn aangewezen op de - kleinschalige, traditionele - jacht op wild uit de bossen.

De clandestiene handel in 'bushmeat' vormt niet alleen een serieuze bedreiging voor de gezondheid van de mensen in Afrika, maar ook in Europa, waar vermoedelijk aanzienlijke hoeveelheden vlees van wilde dieren illegaal worden ingevoerd en verhandeld. Met het op deze manier verspreide vlees worden ook gelijk de risico's verspreid van infectieziekten die van dieren op mensen kunnen overgaan, zoals besmetting door HIV, door apenpokken (dat op gewone pokken lijkt) en ebola.

De resolutie die het Europees Parlement nu heeft aangenomen is het resultaat van een petitie die in 2001 werd georganiseerd door de Europese Vereniging van Dierentuinen en Aquaria (EAZA) en de Internationale Federatie voor Dieren Welzijn (IFAW). Niet minder dan 1,9 miljoen bezoekers aan Europese dierentuinen zetten dat jaar hun handtekening onder deze petitie, die de EU oproept om binnen de bushmeatproblematiek een duidelijk standpunt in te nemen en tegelijk een strategie te ontwikkelen voor het behoud van de biodiversiteit in het algemeen en van de direct door de bushmeatcrisis bedreigde diersoorten in het bijzonder. De resolutie dringt verder aan op een boycot van de producten van de houtkapbedrijven die illegaal opereren en het bushmeatprobleem verergeren. Deze bedrijven staan hun werknemers toe om zich met de grootschalige stroperij bezig te houden en zo in hun eigen voedsel te voorzien en hun loon aan te vullen met de verkoop van de jachtbuit. De transportmiddelen van deze malafide bedrijven staan ter beschikking van het transport van bushmeat uit de wouden naar de stedelijke gebieden.

De Nederlander Drs. Koen Brouwer, directeur van het EAZA-kantoor in Amsterdam, verklaarde dat "het Europees Parlement geluisterd heeft naar 1,9 miljoen Europeanen die willen dat er paal en perk wordt gesteld aan de handel in bushmeat. Maar het is nu aan de Europese Commissie om de resolutie uit te voeren. Wij roepen het Parlement en de Lidstaten daarom op om de fondsen ter beschikking te stellen die nodig zijn om de maatregelen ten uitvoer te brengen zoals die in deze resolutie staan genoemd."

Hemmo Muntingh, voorzitter van de Bestuursraad van IFAW, benadrukte dat "op dit moment in Afrika, regionaal, lokaal en nationaal diersoorten verdwijnen. Het is dan ook de hoogste tijd dat binnen het budget van de EU en het Europees Ontwikkelingsfonds met voorrang aanzienlijk meer geld dan voorheen wordt vrijgemaakt voor de financiële steun aan biodiversiteitsprojecten, beschermde gebieden en Nationale Parken."

De Ierse afgevaardigde Proinsias De Rossa, die zich met de petitie heeft beziggehouden en de resolutie heeft opgesteld, stelde dat "het belang van de voorliggende resolutie voortkomt uit het feit dat zij het resultaat is van een petitie die door 1,9 miljoen Europese burgers werd ondertekend en daarom een belangrijk toonbeeld van participerende democratie is." Hij benadrukte verder dat "de mate waarin nu in - vooral - Afrika gejaagd wordt een regelrechte bedreiging vormt voor het voortbestaan van een groot deel van de samenlevingen die voor hun voedsel zijn aangewezen op de kleinschalige, traditionele jacht."

De Britse afgevaardigde John Corrie, die namens Commissie voor Ontwikkeling bij de petitie was betrokken zei dat "als we de tomeloze jacht op bushmeat niet heel snel onder controle krijgen, is de ecologische samenhang zo verstoord dat het desastreus is voor de wouden, en daarmee ook voor de inkomsten uit het toerisme, dat zich nu juist naar deze bijzondere bestemmingen begint te ontwikkelen. Dat geldt niet alleen voor de Afrikaanse landen, maar ook voor tal van landen in de andere werelddelen." Van nog groter belang vindt Corrie "de potentiële wereldramp door besmettelijke ziektes, zoals ebola en nieuwe varianten van het HIV virus als gevolg van de illegale export van bushmeat."

-einde-

Ter verdere informatie:

* De bushmeatcrisis beperkt zich niet tot het Afrikaanse continent. Ook in Azië worden van veel diersoorten veel meer dieren geschoten (en op andere manieren gestroopt) dan dat de soorten op natuurlijke wijze kunnen aanvullen. In Zuid-Amerika is er eveneens steeds vaker sprake van grootschalige, illegale, commerciële jacht; met name apen en vogels worden steeds vaker op voedselmarkten in de grote steden aangeboden. * Ongebreidelde overbejaging, zelfs van vrij algemene diersoorten, om in verstedelijkte gebieden te verhandelen, zal tot de zogenaamde lege 'spookwouden' leiden. Hiervan worden ook ontelbare primitief levende gemeenschappen het slachtoffer. Voor deze gemeenschappen is kleinschalige jacht van levensbelang, voor de eiwittencomponent in hun toch al schrale menu. * De nog altijd toenemende houtkap (vooral door Europese en Zuidoost Aziatische bedrijven) heeft de commerciële jacht danig in de kaart gespeeld. Hierdoor werden wildrijke gebieden die nog niet zo lang geleden 'ontoegankelijk' waren, toegankelijk en kwamen er duizenden arme arbeiders die van de transportmiddelen van de houtfirma's gebruik konden maken om hun buit lucratief op markten in de steden van de hand te doen. * Ernstig bedreigde soorten zoals gorilla's, bonobo's en chimpansees vormen niet de hoofdmoot van de bushmeatbuit. Het zijn echter soorten waarvan de moeders zich, net als bij de mens, erg lang met de opvoeding van hun baby's bezighouden. Ze planten zich daardoor maar langzaam voort. Overigens hebben bijvoorbeeld chimpansees voor 99,4% dezelfde genen als de mens. * Door de bushmeatcrisis zijn de aantallen chimpansees in de afgelopen jaren snel gedaald. Er leven nu naar schatting nog 150.000 van onze bekende, naaste verwanten. Een eeuw geleden moeten dat er ongeveer twee miljoen zijn geweest. Voor de nog veel zeldzamere bonobo's geldt een vergelijkbaar verloop. * Op dit ogenblik is de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Centraal Afrika ongeveer het zelfde (tot iets hoger) als die in Europa of de Verenigde Staten. De bronnen zijn echter nu al verre van duurzaam, terwijl de bevolkingstoename in deze gebieden vele malen groter is dan die in Europa of de Verenigde Staten. * Bushmeat is een bedreiging voor de volksgezondheid. De consumptie van apenvlees is al in verband gebracht met de uitbraak van het HIV virus, van ebola en van apenpokken. * Een recente studie die in opdracht van de Britse regering is uitgevoerd, heeft onlangs aangetoond dat van alle arme mensen op aarde, één achtste deel (150 miljoen mensen) voor voedsel en/of inkomen direct afhankelijk is van jachtbuit om te overleven. Door de grootschalige, commerciële jacht (de bushmeatcrisis) valt deze toch al zo schamele basis weg.

www.eaza.net www.nvdzoos.nl

Stichting Apenheul
Postbus 97
7300 AB Apeldoorn
tel.: 055 - 3575700
fax: 055 - 3575701

mail to: a.ballot@apenheul.nl
website: www.apenheul.nl