Gemeente Amsterdam

AT5 knipt feiten
16 januari 2004 - Stadsdeel Centrum
In een nieuwsitem van AT5 van gisteravond over het aanvragen van vergunningen en ontheffingen voor koninginnedag, waarvoor een sluitingstermijn van 15 januari 2004 geldt, zijn de volgende feiten letterlijk buiten beeld gelaten:

1. De advertentie in Het Parool van zaterdag 22 november j.l. en de advertentie in de Telegraaf, Volkskrant, Amsterdams Stadsblad en Echo op 26 november j.l. waarin wordt opgeroepen om aanvragen vóór 16 januari 2004 in te dienen.

2. De oproep is ook geplaatst op de pagina van het stadsdeel in het Amsterdams Stadsblad.

3. Deze oproep is wekelijks herhaald op de pagina van het stadsdeel in het Amsterdams Stadsblad.

4. Op 4 december is er een Horecanieuwsbrief verzonden aan alle ondernemers in de Amsterdamse binnenstad, waarin melding is gemaakt van voornoemde sluitingsdatum.

5. Op 12 december 2003 is er een speciale Nieuwsbrief over koninginnedag/nacht verzonden aan alle horecaondernemers in de Amsterdamse binnenstad waarin zij werden geïnformeerd over het aanvragen van vergunningen of ontheffingen (zie bijlage).
6. Op woensdag 3 december om 20.00 uur is er in de Flamingoserre van Artis een speciale hoorzitting gehouden over de invulling van koninginnedag. Een oproep om deze avond bij te wonen is verzonden naar een breed publiek, onder wie de horecaondernemers. Hiertoe zijn zowel schriftelijke uitnodigingen verzonden als advertenties geplaatst in onder andere Het Parool en Amsterdams Stadsblad.
7. Ook deze oproep is herhaald op de wekelijkse advertentiepagina van het stadsdeel in het Amsterdams Stadsblad.

8. Deze oproep is ook geplaatst op de website van het stadsdeel. Via de website is ook een oproep gedaan om bij verhindering toch ideeën of suggesties te leveren met behulp van een digitaal formulier.

9. Zowel op de website van de gemeente als van het stadsdeel heeft iedereen kunnen lezen dat aanvragen konden worden ingeleverd tot en met donderdag 15 januari 2004.

Samengevat, zowel schriftelijk als via de media is een breed publiek onder wie met name de horecaondernemers op de hoogte gesteld van de sluitingstermijn voor het aanvragen van vergunningen en ontheffingen voor koninginnedag.

De termijn waarbinnen de horecaondernemers een aanvraag voor een vergunning of ontheffing voor 2004 kunnen aanvragen is dit jaar met twee weken uitgebreid. Voor de komende koninginnedag konden aanvragen al worden ingediend vanaf 1 december (tot en met 15 januari), in 2003 kon dit pas vanaf 1 januari (tot 1 februari).

Voor koninginnedag 2003 waren voor de Binnenstad er zo'n 130 aanvragen voor evenementen ingediend. Aanvragen die allemaal met de indieners besproken zijn en beoordeeld worden mede aan de hand van adviezen van onder meer de politie en brandweer (bereikbaarheid hulpdiensten) en de dienst Milieu en Bouwtoezicht (geluidsbelasting).

Door het eerder sluiten van de aanvraagtermijn wordt voor het tweede jaar de wettelijke termijn van debezwaarschriftenprocedure gegarandeerd.

Door de termijn met 14 dagen te vervroegen ten opzichte van 2003 is nu de mogelijkheid gecreëerd om samen met de ondernemer na afwijzing van zijn bezwaar door de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie naar een nieuwe locatie te zoeken, zodat het evenement alsnog gehouden kan worden. Hiermee wordt de dienstverlening van het stadsdeel aan de ondernemers vergroot.

In 2003 heeft de centrale stad op verzoek van de stadsdelen de regie op zich genomen van de voorbereiding van de stedelijke Koninginnedagviering 2004.

De centrale stad heeft dit jaar voor het eerst voor de hele stad de termijn bepaald op 15 januari.

Al deze feiten zijn gisteren tijdens de opname van het item aan AT5 gemeld, maar in de nieuwsuitzending van AT5 niet getoond.

© Gemeente Amsterdam