Ingezonden persbericht


Goed, beter, best, "Kwaliteitseisen voor luchtverwarmingsinstallaties in woningen"

Deze publicatie is noodzakelijk voor de installateur, woningbeheerders, architect, adviseur en toeleverancier, bij de formulering van eisen, het ontwerp, de uitvoering, het gebruik en het onderhoud van een luchtverwarmingsinstallatie.

Deze publicatie gaat in op alle aspecten die met direct en indirect gestookte luchtverwarming te maken hebben in nieuw te bouwen woningen. Lucht is hierbij het verwarmingsmedium. Bij indirect gestookte systemen waar water als verwarmingsmedium wordt gebruikt zijn ook combinaties met radiatoren, convectoren en vloerverwarming mogelijk. ISSO 58 geeft een eenduidig pakket van ontwerptechnische regels en kwaliteitseisen voor goed functionerende luchtverwarmingsinstallaties in woningen en woongebouwen. De methodiek kan gebruikt worden voor zowel conventionele systemen als LTV-systemen.

Alle fasen in één publicatie
In aparte stappen zijn de programmafase, ontwerpfase, uitvoeringsfase en beheersfase beschreven. Aan de hand van een globaal ontwerp- en relatie-schema wordt duidelijk aangegeven waar keuzen moeten worden gemaakt, welke factoren daarbij een rol spelen en hoe deze elkaar beïnvloeden. De in de vorm van specificatiebladen uitgewerkte ontwerptechnische kwaliteitseisen en richtlijnen zijn gepresenteerd in de structuur van het Model Kwaliteitsbeheersing Klimaatinstallatie (MKK), zodat in iedere fase van het voortbrengingsproces van een verwarmingsinstallatie duidelijk is aan welke specificaties moet worden voldaan en welke informatie beschikbaar moet zijn om het voortbrengingsproces te doorlopen.

Uitgebreid wordt ingegaan op de kwaliteit van de installatie Onderscheid is gemaakt naar drie niveaus van eisen. Allereerst wordt het niveau van de wettelijke eisen gegeven. Daarnaast is een basiskwaliteitsniveau gedefinieerd dat 'kwaliteitseisen' wordt genoemd. Dit zijn privaatrechtelijke eisen die aan de installatie worden gesteld om een goed werkende te realiseren. Het is een basiskwaliteitsniveau dat men mag verwachten van een luchtverwarmingsinstallatie. De wettelijke eisen en de kwaliteitseisen zijn altijd van toepassing. Tevens is er een extra kwaliteitsniveau die 'aanvullende kwaliteitseisen' worden genoemd. Dit zal op punten beter zijn dan wettelijk is vereist. Als de privaatrechtelijke richtlijnen van de aanvullende kwaliteitseisen op de installatie van toepassing worden verklaard, leidt dat tot een luchtverwarmingssysteem van een hoger kwaliteitsniveau (bijvoorbeeld energiezuiniger, stiller, minder onderhoud).

Meer Informatie
Meer informatie is te vinden op de website www.isso.nl. De ISSO 58 kost E 150,- (inclusief BTW en verzendkosten). De uitgave kan worden besteld bij ISSO, Postbus 1819, 3000 BV Rotterdam, of per fax 010-2130384 of per e-mail isso@isso.nl en via de website www.isso.nl.