Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Helleborus - Verrassing van de winter

Expositie van foto's van Lies Rookhuizen

Brasserie - Hortus botanicus Leiden
4 januari - 29 februari 2004

In Brasserie 'De Hortus' in het bezoekerscentrum van de Hortus botanicus Leiden is tot en met 29 februari een serie foto's te zien die bioloog en fotografe Lies Rookhuizen maakte van Helleborus orientalis (misschien beter bekend als het nieskruid of de kerstroos).

Lies Rookhuizen noemt de tere bloemen van het nieskruid 'De Verrassing van de Winter'. Op het meest donkere en grijze moment van de wintertijd verschijnen, vaak op onverwachte plekken, in de tuin plotseling de wonderlijke bloemen van deze typische winterbloeier. Lies Rookhuizen kweekt ze in bakken op haar balkon en kan de planten zo plaatsen op de plek waar de bloemen het best te zien zijn. Wie de bloemen van het nieskruid goed wil zien moet namelijk op zijn knieën: de bloemen openen zich naar de grond toe opdat vroeg wakker geworden insecten maar snel hun weg naar het stuifmeel zullen vinden. Lies plukt dan ook de bloemen en portretteert ze als het ware, gebruikmakend van het schaduwspel van het doorvallende zonlicht.

De expositie van het werk van Lies Rookhuizen valt samen met de bloei van de Helleborus-collectie in de varentuin van de Hortus botanicus Leiden. Er zijn dus twee goede redenen om de Hortus botanicus in de winter te bezoeken. U ontdekt dat zelfs in de donkere wintertijd de Hortus nog verborgen schatten te bieden heeft en dat, wie goed kijkt (zoals een fotograaf) in de meest simpele vormen schoonheid kan ontdekken.

Helleborus orientalis - foto Lies Rookhuizen

Een bestand op hogere resolutie van bijgevoegde foto kan worden aangevraagd via: veen@hortus.leidenuniv.nl

Helleborus - Verrassing van de winter,
Expositie van foto's van Lies Rookhuizen

Waar
Brasserie in de Wintertuin van de Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73, Leiden

Wanneer
4 januari - 29 februari 2004
De Brasserie is gratis toegankelijk en geopend van maandag - vrijdag en zondag van 10-16 uur

Aan de redactie:
Voor informatie over het werk van Lies Rookhuizen kunt u contact opnemen met de Hortus botanicus Leiden: 071 - 5275144. Er is digitaal beeldmateriaal van haar werk beschikbaar.

Leiden, 16 januari 2004
Stans van der Veen - Hortus botanicus Leiden

---- --