NMBS

Brussel, 15 januari 2004

Mediabericht van Thalys International

Resultaten Thalys 2003: verbetering gedurende het laatste trimester

Het bedrijf Thalys International stelt zijn resultaten van het jaar 2003 voor. Dankzij een geleidelijk herstel van het verkeer tijdens het laatste trimester is Thalys erin geslaagd de in de loop van het jaar opgelopen achterstand in te halen en het jaar af te sluiten met een daling die beperkt blijft tot 2,4% (verkeer) en 2% (omzet).*

Thalys vervoerde in 2003 meer dan 5,8 miljoen reizigers en realiseerde een omzet, exclusief B.T.W., van 301 miljoen euro. Deze resultaten vertonen een lichte daling (-2,4% voor reizigers en -2% voor omzet) in vergelijking met het jaar 2002, maar zijn, rekening houdend met de evolutie van de economische activiteit, bevredigend te noemen.

Na de eerste moeilijke maanden nam het verkeer terug geleidelijk toe. Vooral het laatste trimester liet een duidelijke verbetering zien. Eind juni 2003 was het Thalys- verkeer met 3.6% gedaald ten opzichte van 2002. In november was het verkeer stabiel en in december kwam Thalys weer in de positieve cijfers met een groei van 1,7%.

Thalys wist in 2003 zijn omzet te handhaven op de verbindingen Brussel
- Parijs en Parijs - België - Duitsland, en beperkte de daling tot 7% op de as Parijs - Nederland.

Het marktaandeel van Thalys is stabiel gebleven op alle verbindingen.

Op te merken dat Thalys het leadership behoudt op de verbinding Parijs
- Keulen ( 77% eind oktober), en dit ondanks de concurrentie van low- cost luchtvaartmaatschappijen sinds eind 2002.

Voor Thalys International bewijzen deze resultaten het succes van het actieplan van 2003, waarbij verschillende vernieuwingen werden doorgevoerd.

* Maart: lancering van Cybelys, het exclusieve dienstenprogramma voor de vaste Thalys- klanten tussen Brussel en Parijs. Reeds meer dan 20.000 leden hebben zich aangesloten...
* Maart: een nog aantrekkelijker nieuw tarievengamma en hyper- voordelig tarief op alle verbindingen. (H/T in Comfort 2, Parijs - Brussel voor 49 euro, Parijs - Keulen voor 59 euro en Parijs - Amsterdam voor 69 euro).

* Juni: de service in Comfort 1 wordt nu ook in het weekend aangeboden. Restauratie aan de zitplaats, ruime keuze aan dagbladen en tijdschriften...

* Regelmatige promotie- aanbiedingen: Voorbeeld: december 2003: `promotie voor jongeren` op de as Parijs - Brussel. Het jongeren tarief (-50%) voor iedereen toegankelijk.

* De stiptheid van de Thalys- treinen blijft hoog: in 2003 zijn bijna 9 op 10 treinen tussen Parijs/Ile-de-France en Brussel op tijd aangekomen of hadden een vertraging van minder dan 5 minuten. Tussen Parijs en Keulen is de stiptheid toegenomen met 3%. De tevredenheidsgraad van de Thalys- klanten blijft gehandhaafd op een niveau van 86%.

In 2004 worden verschillende commerciële vernieuwingen gelanceerd waardoor nog meer diensten worden aangeboden aan onze klanten : vernieuwingen op het vlak van ticketverdeling met de invoering van last- minute aanbiedingen via de site thalys.com., uitbreiding van de mogelijkheden tot homeprinting, het opstarten van ticketless- verkopen voor Cybelys- klanten, invoeren van het Localys- project: een systeem voor de follow-up van de treinstellen en het verkeersbeheer via satelliet, standaard aankondigingen in de trein, regelmatige promoties, enz.

Thalys International verwacht voor 2004, en rekening houdend met de huidige economische context, een groei van 3 tot 5 % van het verkeer en de omzet.

(* evolutie bij vergelijkbaar aanbod)