Gemeente Woerden

Ontwerp-streekplan Provincie Utrecht ter inzage

Op 2 december 2003 hebben gedeputeerde staten van de Provincie Utrecht het Ontwerp-streekplan 2005 2015 vastgesteld. Ook hebben zij het MER (Milieu Effect Rapportage), Grootschalige locaties Windenergie, bij het Ontwerp-streekplan 2005 2015 aanvaard. Dit is het moment om invloed uit te oefenen op de inhoud van het Ontwerp-streekplan 2005 2015 en MER Windenergie.

Ontwerp-streekplan 2005 2015
In het Ontwerp-streekplan geeft de provincie aan welk ruimtelijk beleid zij wil gaan voeren in de periode 2005 2015. Het belangrijkste doel dat de provincie met het ruimtelijk beleid wil bereiken is een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving. Om dat te bereiken wordt gekozen voor beheerste groei. De ruimtelijke mogelijkheden zijn bepalend voor nieuwe ontwikkelingen.

In het Ontwerp-streekplan zijn onder meer opgenomen:
* woningbouwlocaties met als doel het grote woningbouwtekort in de provincie te verminderen;

* bedrijvenlocaties om te kunnen voorzien in voldoende werkgelegenheid;

* plannen voor verbetering van de infrastructuur om het verkeer in de provincie in beweging te houden;

* waar en hoe worden de cultuurhistorische waarden, waaraan de provincie zo rijk is, behouden of versterkt;
* het landelijk gebied: waar krijgt de natuur voorrang, waar kan de landbouw zich ontwikkelen en waar de recreatie;
* vijf grootschalige locaties voor windenergie (het plaatsen van windturbines).

Windenergie (windturbines)
De grootschalige locaties voor windenergie zijn als concrete beleidsbeslissing (CBB) in het Ontwerp-streekplan opgenomen. Een CBB houdt in dat er sprake is van een volledig afgewogen beslissing, waarbij het gebied concreet is bepaald en waarbij concreet is aangegeven wat de beoogde activiteit is.

Bij de vaststelling van de ruimtelijke plannen die volgen op de CBB, moet het besluit uit de CBB in acht worden genomen. De CBB treedt op grond van artikel 24 WRO in de plaats van de rechtsbescherming die bij een bestemmingsplanprocedure wordt geboden. Voor de grootschalige locaties voor windenergie betekenen de CBBs dat na vaststelling van het streekplan (en na afronding van eventuele beroepsprocedures) de locaties niet meer ter discussie gesteld kunnen worden. Er zijn dus ook geen bezwaar- en beroepsmogelijkheden meer bij herziening van een bestemmingsplan. Van een eenmaal vastgestelde CBB kan niet worden afgeweken. De CBB kan alleen gewijzigd worden door een (partiële) herziening van het streekplan door provinciale staten. Tegen elke CBB staat, na vaststelling van het Streekplan (naar huidig inzicht: najaar 2004), beroep open bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Terinzagelegging
Het Ontwerp-streekplan en het MER (windturbines) liggen vanaf dinsdag 20 januari tot en met maandag 16 februari 2004 tijdens kantooruren ter inzage in de bibliotheek van het Provinciehuis Rijnsweerd, Pythagoraslaan 101 in Utrecht en in alle gemeentehuizen van de provincie. Het Ontwerp-streekplan en het MER zijn ook te vinden op www.streekplanutrecht.nl.

Bedenkingen
Als u bedenkingen heeft tegen de grootschalige locaties voor windenergie of tegen bepaalde punten uit het Ontwerp-streekplan, dan is dit het moment om die kenbaar te maken.

Gedurende de termijn van de terinzagelegging, kunt u op verschillende manieren uw bedenkingen kenbaar maken.

- schriftelijk: richten aan de Statengriffier van de provincie Utrecht, Postbus 80300, 3508 TH Utrecht, onder vermelding van bedenkingen Ontwerp-streekplan en MER

- via internet: www.streekplanutrecht.nl

- via de mail: inspraakstreekplan@provincie-utrecht.nl

Alle bedenkingen worden verwerkt in een Nota van beantwoording. Als u niet wilt dat daarin uw persoonlijke gegevens worden opgenomen kunt u dit in uw brief aangeven.

20 januari: informatieavond windturbines
Voorafgaand aan de termijn van de terinzagelegging worden vijf informatieavonden georganiseerd over de grootschalige locaties windenergie (start 20.00, zaal open vanaf 19.30). In Woerden vindt deze informatieavond plaats op 20 januari a.s. plaats in het stadhuis. Meer info over de plannen op deze pagina.

5 februari: inloopavond Ontwerp-streekplan
Tijdens de terinzagelegging worden vier inloopavonden georganiseerd over het Ontwerp-streekplan. U bent van harte welkom tussen 19.30 en 22.00 uur. In Woerden vindt deze inloopavond plaats op 5 februari a.s. in het Arsenaal, Groenedaal 26 in Woerden.

Heeft u nog vragen?
Neem voor het Ontwerp-streekplan contact op met de heer R. Jonge Poerink, telefoon 030-258 32 51. Wilt u meer weten over windturbines, neem dan contact op met mevrouw R. Kraaier, telefoon 030-258 31 93.