Gemeente Leiden

Nota Welstandstoets Leiden in de inspraak

Publicatiedatum: 16 januari 2004

BOUWEN EN WONEN - Alle Nederlandse gemeenten moeten voor 1 juli 2004 een welstandsnota hebben. De nota moet helderheid scheppen over de uitkomst van de welstandstoets. Op dit moment horen indieners van bouwplannen pas achteraf waarom hun plan goed- of afgekeurd is. Dankzij de beschrijving van de toetsingsregels in de nota, kunnen indieners straks vooraf een goede inschatting maken over de uitkomst van de welstandstoets. Het welstandsadvies wordt voor de burger dus beter voorspelbaar. Welke welstandsregels Leiden gaat hanteren kunt u lezen in de conceptnota Welstandstoets Leiden die tot 4 februari ter inzage ligt.

Voor grote verbouwingen geldt wel de gebruikelijke welstandstoets met de ARK

Voor grote verbouwingen geldt wel de
gebruikelijke welstandstoets met de ARK.
Foto: Wim van Noort

Welstand kijkt naar uiterlijk

Als iemand zijn huis wil laten verbouwen of een nieuw huis wil laten bouwen dan moet het bouwplan bijna altijd worden voorgelegd aan de gemeente. De gemeente beoordeelt of het ingediende bouwplan mag worden uitgevoerd of dat het plan moet worden aangepast. Hierbij kijkt de gemeente onder andere naar de constructie, de brandveiligheid en de bestemming. Als dat allemaal in orde is gaat het bouwplan naar de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK). De onafhankelijke deskundigen in deze commissie adviseren de gemeente over het uiterlijk van het plan. Hierbij staan de architectonische kwaliteit en de relatie met de omgeving centraal.

Welstand adviseert niet over hele grote en hele kleine plannen

De welstandstoets geldt alleen voor kleinere bouwplannen die de stedelijke structuur niet veranderen. Voor grootschalige ontwikkelingsplannen, zoals bijvoorbeeld het stadsvernieuwingsproject Aalmarkt en de nieuwe wijk Roomburg, geldt geen welstandstoets. Deze plannen hebben een eigen beeldkwaliteitplan waaraan het ontwerp moet voldoen. Zijn de plannen uitgevoerd, dan wordt de nieuwe situatie opgenomen in de welstandsnota en geldt er dus wel een welstandstoets.

Voor standaard dakkapellen geldt straks de sneltoets, voor grote dakkapellen de gebruikelijke welstandstoets met de ARK

Voor standaard dakkapellen geldt straks de sneltoets, voor grote dakkapellen de gebruikelijke welstandstoets met de ARK. Foto: Gemeente Leiden

Voor heel kleine bouwplannen geldt straks een vereenvoudigde toets, sneltoets. Hierbij valt te denken aan dakkapellen en standaard uitbouwtjes. Die plannen worden direct door de gemeente beoordeeld en hoeven niet meer langs de ARK.

Welstandsadvies wordt beter voorspelbaar

De nota betekent niet dat de ARK anders gaat adviseren. De zwaarte van de toets zal door de nota niet veranderen. Wel zal de uitkomst voorspelbaarder worden, aangezien de regels zwart op wit staan. Het is dus verstandig om straks eerst de welstandsnota te raadplegen alvorens een ontwerp te (laten) maken.

Welstandtoets in de praktijk

Hoe worden de bouwplannen door de ARK getoetst? In eerste instantie kijken de leden van de commissie naar de architectonische kwaliteit van het ontwerp. Stelregel daarbij is dat elk ontwerp een voldoende moet scoren. Is dit het geval dan wordt er naar de omgeving gekeken. Als er voor een wijk meer architectonische kenmerken in de nota zijn aangegeven, dan wordt het bouwplan uitgebreider getoetst. Bij een uitgebreide toets, bijvoorbeeld in de binnenstad, wordt gekeken naar de omliggende panden, naar het betreffende pand in zijn geheel en naar de details, zoals de dakgoten, raamkozijnen, deurposten, etc. Zijn er in de nota minder architectonische kenmerken beschreven, zoals voor de buitenwijken, dan geldt er een minder uitgebreide toets. Dan biedt de nota bijvoorbeeld voor toetsing van details geen aanknopingspunten.

Monumenten en beeldbepalende panden

Het kan voorkomen dat er in wijken waar minder uitgebreid wordt getoetst monumenten of beeldbepalende panden staan. Bouwplannen voor deze waardevolle panden zullen altijd uitgebreid worden getoetst, waarbij behoud voorop staat.

De Aalmarkt

De Aalmarkt; voor toetsing van bouwplannen in dit grote stadsvernieuwingsproject geldt niet
de nota Welstandstoets Leiden maar het Beeldkwaliteitplan voor de Aalmarkt.
Foto: Wim van Noort

Vernieuwing

Op een aantal punten biedt de nota Welstandstoets Leiden de gemeente meer mogelijkheden dan nu het geval is om verzorgde kwaliteit te vragen. Dat geldt voor het inrichten van de openbare ruimte, voor winkelpuien en voor de invulling van zichtlocaties zoals langs invalwegen en het spoor.

Inspraak

De nota Welstandstoets Leiden ligt van 19 januari 2004 tot 1 maart 2004 ter inzage in het Stadhuis en Stadsbouwhuis. Schriftelijke reacties kunnen voor 2 maart gericht worden aan het college van B&W, postbus 9200, 2300 PC Leiden. Nadere informatie kunt u opvragen bij H. de Wind op telefoonnummer (071) 516 57 29, op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur.

Deze pagina is gewijzigd op 15-01-2004