De Unie


ABN AMRO - De Unie bevriest het overleg ...

16 januari 2004 - Op 15 januari jl. heeft ABN AMRO opnieuw halsstarrig geweigerd om met De Unie en de collega vakbonden afspraken te maken over de toepassing van afspiegeling bij gelijkblijvende functies in een reorganisatie. ABN AMRO vindt dat er bij iedere reorganisatie gesolliciteerd moet worden naar de resterende functies.

De Unie is het hiermee volstrekt oneens. Als functies niet wijzigen, moeten werknemers geplaatst worden via een niet door het management te manipuleren systeem. Hiervoor is al sinds jaar en dag een wettelijke regeling voorhanden: afspiegeling. Boventalligheid wordt dan aangezegd op basis van Last In First Out binnen verschillende leeftijdsgroepen. ABN AMRO meent echter dat alleen kwaliteit geldt om werknemers die mee mogen gaan te selecteren. In de praktijk betekent dit dat vooral jonge, talentvolle en goedkope werknemers zullen worden geselecteerd.

Verder wenst ABN AMRO ook geen landelijk geldende afspraken met De Unie of het Vertegenwoordigend Overleg te maken over een uniforme selectieregeling voor functies, die wel wijzigen door een reorganisatie. Liever maakt de bank hiervoor per reorganisatie nieuwe en telkens wisselende afspraken. De Unie is te allen tijde voorstander van maatwerk, maar niet als dit slechts dient om het management van ABN AMRO zoveel mogelijk ruimte te geven voor blonde haren, blauwe ogen-selectie.

In de afgelopen maanden heeft De Unie al verschillende malen veel moeite gehad met de nieuwe harde en veel minder sociale opstelling van ABN AMRO in het overleg met de vakbonden. Ook het CAO-eindbod was een onderdeel van dit nieuwe gezicht. Wat De Unie betreft is de maat nu echter vol. Vanwege de weigering van ABN AMRO om ook dit sociale en rechtvaardige punt niet met ons te willen afspreken, hebben wij besloten om al het overleg met ABN AMRO tot nader order te bevriezen.

Concreet betekent dat dat De Unie op dit moment al geen toestemming heeft gegeven voor de Pilot Belonen Hoger Kader BU NL, de Pilot Workforce Management bij CCC. Ook onze
medewerking aan de pensioenstudie en het Project KIS hebben wij op een laag pitje gezet. Een kennismakingsafspraak met de heer Schmitmann werd afgezegd.

De Unie heeft 2 belangrijke redenen om zo standvastig in te zetten op het onderwerp selectie: 1) wie voor een reorganisatie zijn werk naar behoren deed, zal dat ook na een reorganisatie in hetzelfde werk blijven doen, solliciteren naar je eigen baan is dus uit den boze. 2) als een medewerker bij ongewijzigde functies niet via afspiegeling boventallig is verklaard en onverhoopt na 18 maanden niet succesvol is herplaatst en wordt ontslagen, dan bestaat het risico van een sanctie op de WW-uitkering. Uw belangen kunnen door het ontbreken van afspraken hierover dus ernstig geschaadt worden. De Unie vindt het beleid van ABN AMRO met name om deze redenen dan ook onacceptabel!!

Gegeven het bovenstaande adviseren wij iedereen die als herplaatser wordt of is aangewezen om tegen zijn/haar boventalligverklaring schriftelijk te protesteren vanwege onduidelijkheid en/of onrechtmatigheid in het selectieproces bij de aanwijzing tot boventallige.

De Unie roept ABN AMRO dringend op om zich te bezinnen op haar nieuwe sociale beleid en alsnog tegemoet te komen aan onze voorstellen!

Wij houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Joop Hofland
bestuurder

vrijdag, 16 januari 2004