Unicef



Ruim ¤ 4 miljoen binnen op giro 555

Vandaag 'nationale dag voor iran'

Den Haag, 16 januari 2004 - Vandaag, op de 'Nationale dag voor Iran', doen de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) een dringend beroep op het Nederlandse publiek om stil te staan bij de aardbevingsslachtoffers in Bam. Twintig bekende Nederlanders, de NOS, de publieke omroep, alle commerciële zendgemachtigden en uitgevers van dagbladen werken vandaag samen met één doel voor ogen: zo veel mogelijk geld inzamelen voor Bam. Precies drie weken na de aardbeving heeft het Nederlandse publiek al ruim ¤ 4,2 miljoen gedoneerd. Giro 555 zal nog geruime tijd geopend blijven voor donaties voor Iran.

Veel bekende Nederlanders hebben aangegeven zich de ramp in Iran bijzonder aan te trekken; twintig van hen hebben een radio- en tv-spot ingesproken om hun betrokkenheid te tonen. Onder hen zijn Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, Paul van Vliet, Job Cohen, Ivo Niehe, Elco Brinkman, Willeke Alberti, Paul de Leeuw, Erwin Kroll, Jeroen Pauw, Andries Knevel, Birgit Schuurman, Alphons Groenendijk, Sonja Silva, Sipke Jan Bousema, Jan Fillekers, Kim Lian van der Meij, Trijntje Oosterhuis, Margreet Spijker, Dennis Mulder en Jacobine Geel. De publieke omroep produceert deze spots belangeloos; NOS RTV zorgde voor de uitvoering. Alle publieke en commerciële omroepen hebben toegezegd de spots vandaag rondom hun normale programmering in hoge frequentie in te zetten, zowel op radio als tv. Ook alle grote regionale en landelijke dagbladuitgevers plaatsen vandaag gratis advertenties waarin bekende Nederlanders oproepen tot steun voor giro 555.

Door het hele land worden verschillende initiatieven genomen om via acties of concerten de hulpverlening aan Iran te steunen. Zo organiseert het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam op 25 januari een benefietdag voor Bam: in het Tropenmuseum, het Tropentheater en het Tropenmuseum Junior treden verhalenvertellers, een kinderkoor en Iraanse musici op en zijn er filmvoorstellingen en lezingen over het nu verwoeste culturele erfgoed van Bam. In een jeugdtentoonstelling over Iran zijn rondleidingen en activiteiten als tegels maken voor Bam. Alle opbrengsten gaan naar de SHO. Op 20 januari organiseert Rotary Enschede een huis-aan-huis-collecte in Enschede, waarbij studenten van de Universiteit Twente, de Saxion Hogeschool en het ROC in samenwerking met het Rode Kruis collecteren; de volledige opbrengst is bestemd voor giro 555. De Iraanse organisatie Didaniha organiseert op 7 februari ten behoeve van de SHO een benefietconcert in Zaandam, waaraan bekende DJ's als DJ Stephen en DJ Ferry Nice belangeloos meewerken.

Via de website www.giro555.nl kunnen geïnteresseerden online doneren en op de hoogte blijven van de hulpverlening aan Iran en het verloop van de Nationale Actie. De Samenwerkende Hulporganisaties zijn een ad hoc-samenwerkingsverband, dat in tijden van grote crises aandacht vraagt voor een rampsituatie. De SHO bestaan uit: Artsen zonder Grenzen, Unicef Nederland, Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, Tear Fund en Terre des Hommes. Momenteel is Unicef Nederland voorzitter van de SHO.


*****