Algemene Inspectiedienst (AID)

Grote hoeveelheid destructiemateriaal aangetroffen

Bij een handelaar in Zuid-Holland heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op donderdag 15 januari een grote hoeveelheid destructiemateriaal aangetroffen. De man had geen vergunningen en registraties die verplicht zijn voor het verhandelen van destructiemateriaal. Het vermoeden bestaat dat hij destructiemateriaal dat volledig is afgekeurd, aanbood als materiaal dat nog gebruikt kon worden voor diervoeders.

De AID kwam de zaak op het spoor naar aanleiding van een onderzoek dat in november vorig jaar werd ingesteld naar de afvalstromen van dierlijke bijproducten - zoals borstkassen van kippen - die ontstaan bij slachterijen en uitsnijderijen. Uit dit onderzoek bleek dat de handelaar grote hoeveelheden destructiemateriaal bij de bedrijven afhaalde. Dit materiaal mag onder bepaalde voorwaarden en restricties gebruikt worden in diervoeders.

Bij een onderzoek in het bedrijfspand met slachtplaats van de verdachte, trof de AID 3.000 kg destructiemateriaal aan in een vriescel. De man had geen vergunning voor het opslaan van dit materiaal. In een koelcel vond de AID circa 80 vers geslachte duiven, die opgeslagen waren tussen 500 kg destructiemateriaal dat in een verre staat van ontbinding verkeerde. Het in het bedrijfspand aanwezige destructiemateriaal en de illegaal geslachte duiven zijn door Voedsel en Warenautoriteit/ Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees afgekeurd voor verdere verwerking. Het materiaal zal op kosten van de verdachte en onder toezicht van AID ter vernietiging worden afgevoerd naar het destructiebedrijf.

De handelaar zette een groot deel van het door hem illegaal ingezamelde destructiemateriaal vermoedelijk af bij een grondstoffenleverancier voor diervoeders in het midden van het land. Hiernaar stelt de AID nog een verder onderzoek in. Het materiaal dat overbleef zou eigenlijk ter vernietiging aangeboden moeten worden aan het officiële destructiebedrijf. Uit het onderzoek blijkt echter dat hij dit destructiemateriaal aan het destructiebedrijf aanbood als materiaal dat wel nog geschikt is voor verwerking.

Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor diverse overtredingen van de Destructiewet en de Regeling handeling dierlijke producten. Verder is de administratie van zijn bedrijf in beslag genomen. Het opzettelijk onttrekken van destructiemateriaal aan verwerking en het verhandelen hiervan zonder vergunning van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, is krachtens de Destructiewet een misdrijf met een strafmaat van maximaal 6 jaren gevangenisstraf.

Het opsporen van illegale afvalstromen van diverse categorieën destructiemateriaal heeft bij de Algemene Inspectiedienst een hoge prioriteit vanwege voedselveiligheid en om diergezondheidsredenen. Het opwaarderen van dergelijk destructiemateriaal kan een flink economisch voordeel opleveren.

Naar top van de pagina
Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.