Partij van de Arbeid


Den Haag, 19 januari 2004


VRAGEN VAN HET LID ARIB (PVDA) AAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT


1.


Bent u op de hoogte van het gerucht dat een vertegenwoordiger van uw ministerie, in het kader van het geneesmiddelenbeleid en naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak inzake de maatregel-De Geus, in overleg is met KNMP en ZN? Klopt dit gerucht? Zo ja, kunt u aangeven wat de inzet van VWS is in dit overleg?


2.


Is het waar dat de KNMP heeft aangeboden druk uit te oefenen op de BOGIN om de prijzen van geneesmiddelen te verlagen in ruil voor het beperkt toepassen van het Verstrekkingenbesluit en het afzien van de zogenaamde maatregel-De Geus? Zo ja, wat vindt u hiervan? Bent u van mening dat een dergelijke gang van zaken in overeenstemming met het mededingingsrecht zou zijn? Zou u akkoord gaan met een dergelijk voorstel?


3.


Bent u met mij van mening dat, als de KNMP werkelijk zou hebben aangeboden druk uit te willen oefenen om de prijzen te verlagen, dit betekent dat een prijsverlaging dus kennelijk mogelijk is en een aanscherping van de Prijzenwet dus zo snel mogelijk tot stand moet komen? Zo ja, wanneer denkt u een wijziging van de Prijzenwet aan de Kamer te kunnen sturen?


4.


Bent u bereid om de vertroebeling in de discussie over de kosten van geneesmiddelen op te lossen en te komen tot een heldere tariefstructuur voor apothekers door zo snel mogelijk een onderzoek te laten uitvoeren door FIOD-ECD naar de werkelijke opbrengsten van de inkoop van geneesmiddelen en de werkelijke kosten van de bedrijfsvoering in apotheken? Zo nee, waarom niet? Bent u daarnaast bereid om daarbij de doorberekenbare kosten van een apotheek vast te laten stellen door het CTG?


5.


Bent u bereid om deze vragen vóór 26-1-2004 te beantwoorden zodat uw antwoorden meegenomen kunnen worden in het algemeen overleg inzake geneesmiddelenbeleid dat voor 28-1-2004 geagendeerd staat? Zo nee, waarom niet?


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl