Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 16 januari 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

De Baarsjes gaat van één naar 47 rijksmonumenten

De Baarsjes begint het "Amsterdamse jaar van de architectuur" met 46 nieuwe rijksmonumenten. Tot oktober 2003 was alleen de voormalige Edelsmedenschool een rijksmonument. De 41 woonpanden en vijf andere objecten die erbij komen, zijn exemplarische en gave voorbeelden van jonge bouwkunst uit de periode 1850-1940, die tegenwoordig eveneens een plek krijgen op de Rijksmonumentenlijst. Het stadsdeel gaf een positief advies, vooral ook omdat de woningcorporaties beloofd hebben om af te zien van huurverhoging.

Zie bijgevoegd persbericht.

Willem de Zwijgerlaan krijgt fietspaden

Tussen 19 januari tot eind oktober krijgt de Willem de Zwijgerlaan een nieuw profiel, waardoor de straat beter aansluit op het al vernieuwde gedeelte in stadsdeel Bos en Lommer en op de Admiraal de Ruijterweg. Het stadsdeel zorgt voor vrijliggende fietspaden en verkeersdrempels, zodat de Willem de Zwijgerlaan veiliger wordt voor weggebruikers. Ook worden de bestrating en de bovenste asfaltlaag vernieuwd. De herprofilering wordt uitgevoerd door aannemer Seignette, die de opdracht gegund is na een meervoudig onderhandse aanbestedingsprocedure. De aannemer kwam met zijn inschrijfsom circa vijf procent lager uit dan de raming van het stadsdeel. Terwijl de straat de nieuwe inrichting krijgt, vernieuwt de Dienst Waterleidingen en Riolering (DWR) de riolering.

Informatie: Manuel Monkau, telefoon 020-5892728

Milieuprogramma 2004 accentueert isolatie

Het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes legt in het Milieuprogramma 2004 onder meer accent op energiebesparing en isolatie tegen geluidshinder. Alle tien basisscholen zijn intussen voorzien van Hoog Rendementsketels en in 2004 wordt in de Jan van Galenstraat het laatste gevelsaneringsproject afgerond dat woningen beschermt tegen verkeerslawaai. Verder voorziet het Milieuprogramma 2004 in een klimaatscan, die de mogelijkheden voor energiebesparing inventariseert. Bij bedrijfscontroles besteedt de Dienst Milieu en Bouwtoezicht extra aandacht aan energiebesparing, in opdracht van het stadsdeel. Horecabedrijven wordt tijdens milieucontroles extra gecontroleerd op de omgang met afvalstoffen. Voor particuliere huishoudens onderzoekt het stadsdeel welke inzamelmethode voor klein chemisch afval het meest effectief is. Het jaarprogramma sluit aan bij het concept Milieubeleidsplan van de gemeente Amsterdam. In februari besluit de stadsdeelraad.

Informatie: Manuel Monkau, telefoon 020-5892728

Aantal Winkels licht gegroeid in 2003

De Baarsjes telt in 2003 volgens 'Amsterdam in cijfers' 225 winkels, waarvan 86 winkels voor voedingsmiddelen en 139 winkels voor duurzame goederen. Deze nieuwe, gecorrigeerde cijfers van de dienst Onderzoek en Statistiek (O+S) duiden op een lichte stijging ten opzichte van 2002, terwijl de meeste stadsdelen dalingen te zien geven. Vergelijking met eerdere jaren is echter lastig, omdat in 2003 de cijfers voor het eerst afkomstig zijn van de gemeentelijke Dienst Belastingen. De cijfers van de Kamer van Koophandel die O+S bewerkt en vervolgens in andere publicaties openbaar maakt, wijzen op stadsbrede dalingen.

Informatie: Wim de Graaf, telefoon 020-5892512

Ruim 3300 schaatsers op Mercatorplein

Ruim 3300 mensen hebben geschaatst op de ijsbaan die van 13 december tot en met 4 januari op het Mercatorplein stond. Overdag kwamen veel scholieren af op de ijsbaan, al dan niet in schoolverband. In de namiddagen kwamen vooral gezinnen schaatsen. Minstens de helft van de schaatsers is oorspronkelijk van Turkse, Marokkaanse of Surinaamse afkomst.

Informatie: Wim de Graaf, telefoon 020-5892512

Nadere informatie: Joke Padmos, j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl, telefoon 06-20 54 17 56

(Bijlage)

83e806.jpg

PERSBERICHT

Amsterdam, 16 januari 2004

DE BAARSJES GAAT VAN ÉÉN NAAR 47 RIJKSMONUMENTEN

De Baarsjes begint het "Amsterdamse jaar van de architectuur" met 46 nieuwe rijksmonumenten. Tot oktober 2003 was alleen voormalige Edelsmedenschool een rijksmonument. Nu ook jonge bouwkunst uit de periode 1850-1940 op de Rijksmonumentenlijst komt, krijgen 41 woonpanden en vijf andere objecten de rijksmonumentenstatus. Het stadsdeel heeft positief geadviseerd over de voordracht, de woningcorporaties zien af van huurverhoging. De monumentenstatus beschermt objecten tegen ondeskundig ingrijpen.

De volgende 41 woningen zijn de nieuwe rijksmonumenten:
* Mercatorplein 1 tot en met 21 en nummers 2 t/m 32;
* Van Spilbergenstraat 158 tot en met 164 en nummers 166a tot en met 166c
* Cabralstraat 42;

* Hoofdweg 303 tot en met 309, en nummers 311 tot en met 319;
* Jan Evertsenstraat 133 en 135, nummers 137a tot en met 137s en nummers 144 en 144a De volgende vijf niet-woonobjecten zijn nieuwe rijksmonumenten:
* Jan Mayenstraat 11a tot en met 11n, nummers 13a tot en met 13n (Mercatorschool); bovendien Jan Mayenstraat 15a tot en met 15n en 17a tot en met 17n
* Jan Mayenstraat 14 (Jeruzalemkerk met woningen)
* Torrestraat 2 en 4

* James Cookstraat 1 en 3

* Corantijnstraat 2 en 4 (Corantijnschool) Criteria: erkend, gaaf en exemplarisch

Een rijksmonument uit de jonge Nederlandse bouwkunst voldoet aan één van de criteria:


1. internationaal erkend markeringspunt in deze periode;


2. exemplarisch en gaaf voorbeeld van een kenmerkende ontwikkeling, of lokale variant


3. exemplarisch en goed herkenbaar voorbeeld van een kenmerkende cultuur-sociaal-historische en/of typisch regionale ontwikkeling;


4. landelijk/regionaal gezien zeldzaam, maar doorgaans kenmerkend en goed herkenbaar voorbeeld van een typerende ontwikkeling

Woningcorporaties ontzien huurders bij monumentenkosten

Bij particuliere woningen adviseert De Baarsjes zelden positief over de monumentenstatus, om de bewoners te beschermen tegen extra huurverhogingen. De eigenaren van rijksmonumenten mogen de extra onderhoudskosten doorberekenen via een huurverhoging van 30% (15% bij gemeentelijke monumenten). Wel wil het stadsdeel positief adviseren bij aaneengesloten architectonische eenheden met weinig particuliere onderdelen. Positieve adviezen heeft het stadsdeel gegeven omdat met de de woningcorporaties Het Oosten, Rochdale, De Key en het Woningbedrijf Amsterdam is afgesproken dat zij huurders vrijwaren van extra huurverhogingen.