Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad van het Koninkrijk 16 januari 2004

Uitstel ratificatie verdrag inzake de rechten van de mens en de biogeneeskunde

In 1997 is op initiatief van de Raad van Europa het Verdrag inzake de rechten van de mens en de biogeneeskunde tot stand gekomen. Doel van het verdrag is mensen te beschermen bij de toepassing van nieuwe technologieën op het terrein van de biologie en de geneeskunde en ongewenste toepassing van die technieken tegen te gaan.

Tijdens het kabinet-Kok II zijn er initiatieven genomen om tot ratificatie van het verdrag te komen. Een belangrijk onderwerp in het verdrag is op een wijze geregeld die niet in overeenstemming is met Nederlandse wetgeving. Volgens het verdrag is het speciaal voor onderzoek kweken van embryo's verboden, terwijl de Embryowet dat op termijn, zij het onder strikte voorwaarden, niet uitsluit. Bij ratificatie moet daarvoor een voorbehoud worden gemaakt. De procedure voor ratificatie is tijdens het kabinet-Kok II niet afgerond. Het advies van de Raad van State hierover is tot nog toe onbeantwoord.

Het huidige kabinet is van mening dat de procedure nu niet voortgezet moet worden. Het maken van een voorbehoud bij het speciaal tot stand brengen is in strijd met afspraken op dit terrein in het regeerakkoord van dit kabinet. Het kabinet wil eerst de evaluatie van de Embryowet (2005) en van het verdrag (aanvang 2004) afwachten. Dit betekent dat ook het protocol kloneren en het protocol orgaantransplantatie, die een aanvulling zijn op het verdrag, nog niet kunnen worden geratificeerd.

Op dit moment hebben zestien landen het verdrag geratificeerd, voornamelijk Oost-Europese landen en verder Denemarken, Portugal, Griekenland en Spanje. Het protocol kloneren is door dertien landen geratificeerd. Het protocol orgaantransplantatie is nog niet inwerking getreden, één lidstaat heeft het geratificeerd.

RVD, 16.01.2004