Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
16 januari 2004

Wetswijziging maakt afromen kortingen en bonussen mogelijk

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met een wijziging van het Besluit werkingssfeer maximumtarieven WTG. Met deze wijziging wordt het verder afromen van kortingen en bonussen van apotheekhoudenden weer mogelijk. Op 18 december 2003 vernietigde het College van beroep voor het bedrijfsleven de tariefbeschikkingen van het College tarieven gezondheidszorg (CTG) waarmee per 1 september 2003 een gedifferentieerde korting op de inkoopvergoeding was ingevoerd. Het gevolg van de uitspraak is een besparingsverlies van 36 miljoen euro per maand.

Op basis van het gewijzigde besluit dat per 1 maart in werking treedt zal het CTG uniforme algemeen geldende tarieven vaststellen. Apotheekhoudenden die per saldo verlies lijden op de inkoop van hun geneesmiddelen kunnen een hoger tarief aanvragen bij het CTG. Omgekeerd geldt dat ook een lager tarief kan worden overeengekomen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerp-besluit voor spoedadvies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 16.01.2004