Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad van het Koninkrijk 16 januari 2004

Internationaal fonds voor vergoeding schade door olieverontreiniging

De rijksministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Justitie ingestemd met een wetsvoorstel tot goedkeuring en uitvoering van het in 2003 te Londen totstandgekomen Aanvullend Fondsprotocol. Met het protocol zullen veel hogere bedragen beschikbaar komen voor schadevergoeding in geval van olierampen op zee. Dergelijke rampen zijn zeer kostbaar door onder meer opruimkosten, preventieve maatregelen, maatregelen tot herstel van het milieu en schade toegebracht aan economische activiteiten in verband met visserij, scheepvaart en toerisme.

Het protocol is met steun van Europese landen tot stand gebracht in het kader van de Internationale Maritieme Organisatie, een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties. Dit is vooral gebeurd naar aanleiding van de geruchtmakende rampen met de tankers `Erika' voor de Franse kust in 1999 en `Prestige' voor de Spaanse kust in 2002. Het protocol is een aanvulling op twee bestaande wereldwijde verdragen waarbij Nederland reeds jaren partij is, het Aansprakelijkheidsverdrag 1992 en het Fondsverdrag 1992.

Nadat de goedkeurings- en uitvoeringswetgeving is aangenomen door het parlement, zal het Koninkrijk tot het protocol kunnen toetreden. Door de inwerkingtreding van het protocol zal het totale bedrag dat per ongeval voor slachtoffers beschikbaar is, worden verhoogd van ruim 200 miljoen naar ruim 900 miljoen euro. In de Europese Unie is afgesproken dat alle lidstaten met spoed tot het Protocol zullen toetreden.

De rijksministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State van het Koninkrijk zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State van het Koninkrijk worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 16.01.2004