Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad van het Koninkrijk 16 januari 2004

Ministerraad stemt in met instelling gezamenlijke commissie europese unie

De Rijksministerraad heeft op voordracht van minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties ingestemd met de instelling van de commissie Europese Unie. De commissie inventariseert de voor- en nadelen van de verschillende opties die de Nederlandse Antillen en Aruba hebben in hun relatie met de Europese Unie. De heer Van Beuge, voormalig directeur-generaal Europese Samenwerking en oud-ambassadeur in Parijs, wordt voorzitter van de commissie.

Met de ondertekening in de Rijksministerraad van een instellingsprotocol door de drie landen van het Koninkrijk is het startsein gegeven voor de gezamenlijke commissie Europese Unie. De achtergrond hiervan is de verdergaande Europese integratie en de mogelijke gevolgen die dit heeft voor de verhoudingen binnen het Koninkrijk.

Het is de taak van de commissie een inventarisatie te maken, niet om te adviseren. De taakopdracht valt in twee delen uiteen:
· Het benoemen van de mogelijke opties die de Nederlandse Antillen en Aruba hebben in hun relatie met de Europese Unie en het inventariseren van de gevolgen (politiek, juridisch, economisch en financieel) daarvan voor de drie landen van het Koninkrijk en voor het Koninkrijk als zodanig; · Het per optie in kaart brengen van de procedure die gevolgd moet worden om de optie te realiseren.

Er zijn in de drie landen van het Koninkrijk reeds verschillende studies verricht naar de gevolgen van een eventuele statuswijziging. De commissie zal alle informatie (uitkomsten van de verschillende studies) bij elkaar brengen. De commissie rapporteert voor 1 juli 2004.

Op basis van gelijke informatie kan vervolgens een politiek debat over de gewenste status plaatsvinden binnen de drie landen en binnen het Koninkrijk. Op dit moment hebben de Nederlandse Antillen en Aruba een relatie met de EU als landen en gebiedsdelen overzee (LGO). Andere mogelijkheden zijn ultraperifeer gebied of het aangaan van bilaterale akkoorden.

Samenstelling commissie
Ronald van Beuge, voormalig directeur-generaal Europese Samenwerking en oud-ambassadeur in Parijs, is door de drie landen aangewezen als onafhankelijk voorzitter van de commissie. Voor de Nederlandse Antillen nemen Caryl Monte, Antilliaans attaché in Brussel, en Norwin Carolus, directeur Directie Wetgeving, Juridische en Algemene Zaken, deel in de commissie. Humphrey van Trikt, voormalig directeur Directie Economische Zaken, Handel en Industrie en Hendrik Croes, voormalig minister van Staatkundige Structuur van de Nederlandse Antillen en minister van Justitie, thans advocaat, zijn benoemd door Aruba. Nederland heeft Jaap de Zwaan, hoogleraar Europees recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Henk Brouwer, directeur Monetaire Zaken bij de Nederlandsche Bank NV aangewezen als leden.

RVD, 16.01.2004