Vlaamse overheid

Glastuinbouwbedrijven die een subsidieerbare investering van 2 miljoen euro doen, kunnen voortaan rekenen op een overheidswaarborg voor die investering. Dat heeft de Vlaamse regering op voorstel van landbouwminister Ludo SANNEN principieel beslist. Totnogtoe gaf de overheid geen waarborgen voor investeringen boven 1 miljoen euro.

Met de maatregel wil minister Ludo Sannen de Vlaamse glastuinbouw steunen. "De bedrijven moeten een bepaalde minimumoppervlakte hebben om rendabel te zijn, en het plafond voor waarborgen lag daarvoor te laag," aldus de minister. Voor glasgroenten bijvoorbeeld ligt de minimale oppervlakte - volgens een studie uitgevoerd in opdracht van de landbouwadministratie - tussen de 2 à 2,5 ha.

Concreet kan de Vlaamse overheid voor een investering van minder dan 1 miljoen euro een waarborg geven van maximaal 80%. Naarmate de investering hoger wordt, neemt het garantiepercentage af. Iemand die een investering van 2 miljoen euro doet, kan een overheidswaarborg van maximaal 50% van de totale investering krijgen.

Het besluit wordt nu voor advies aan de Europese Commissie voorgelegd en wordt ook geagendeerd op de interministeriële conferentie Landbouw.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties