Vlaamse overheid

In het kader van het beter bestuurlijk beleid (BBB) wordt een instituut voor landbouw- en visserijonderzoek (ILVO) opgericht. Het ILVO groepeert de taken van het vroegere centrum voor landbouwonderzoek (CLO) en bepaalde onderzoekstaken van het centrum voor landbouweconomie (CLE). Deze nieuwe organisatie zal behoren tot het beleidsdomein landbouw en krijgt het statuut van intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid. Landbouwminister Ludo SANNEN presenteerde een voorontwerp van decreet daarover aan zijn collega-ministers. Die keurden dat principieel goed. Het gaat nog voor advies naar de Raad van State.

In de Vlaamse overheid worden op dit moment binnen alle domeinen de bevoegdheden herschikt, om de Vlaamse administratie overzichtelijker en logischer te maken. Voor elk samenhangend beleidsdomein komt er een ministerie, bestaande uit een departement en een of meerdere intern en extern verzelfstandigde agentschappen. Intern verzelfstandigde agentschappen (IVA's) hebben geen eigen raad van bestuur en vallen rechtstreeks onder de bevoegdheid van de minister. Extern verzelfstandigde agentschappen (EVA's) hebben wel een raad van bestuur.

In het regeerakkoord had de Vlaamse regering het vaste voornemen om werk te maken van een grondige bestuurlijke vernieuwing. Dat resulteerde vorig jaar in het kaderdecreet bestuurlijk beleid. Dit oprichtingsdecreet is een dochter van het kaderdecreet bestuurlijk beleid.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties