Vlaamse overheid

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT:

De Vlaamse regering hernieuwt het mandaat van de voorzitter en van de leden van het beheerscomité van de VDAB. Ter vervanging van Karin Van Mossevelde stelt ze Tanja Mattheus aan als regeringscommissaris in datzelfde beheerscomité.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap (IVA) zonder rechtspersoonlijkheid 'Studiedienst van de Vlaamse regering', binnen het beleidsdomein 'Diensten van de minister-president'. De Studiedienst moet instaan voor analyses en studies rond demografische, macro-economische en sociaal-maatschappelijke thema's, de opbouw van beleidsgerichte gegevensbestanden, alsook het methodologisch uitwerken en onderbouwen van de statistiekfunctie. De oprichting van deze IVA kadert in het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) waarbij de beleidsdomeinen binnen de Vlaamse administratie worden geherstructureerd. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN, van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER en van Vlaams minister Patricia CEYSENS :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het ontwerpdecreet goed dat instemt met het aanvullend protocol inzake de preventie, de bestrijding en de bestraffing van mensenhandel, in het bijzonder vrouwen- en kinderhandel, bij het verdrag van de Verenigde Naties tegen transnationale georganiseerde misdaad, opgemaakt in New York op 15 november 2000. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

Als gevolg van de dramatische overstromingen in 1976 besliste de ministerraad in 1977 om het SIGMA-plan, het beveiligen van het Schelde-estuarium tegen over- stromingen, uit te voeren. In dit kader beslist de Vlaamse regering, na advies van de Raad van State, definitief tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en de agrarische structuur: 'Gecontroleerd overstromingsgebied met Natuurverwevingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde'.


* * *

Met het oog op de bespreking in het Vlaams Parlement bepaalt de Vlaamse regering haar standpunt inzake het voorstel van decreet van de Vlaamse volksvertegen- woordigers Gerald Kindermans, Eric Van Rompuy, Eddy Schuermans, Veerle Heeren, Johan Sauwens en Riet Van Cleuvenbergen houdende wijziging van het bekrachtigings- decreet van het eerste Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV). Doel van het voorstel is in het bindend gedeelte van het RSV een supplementaire locatie in Genk op te nemen bij de selectie van de zogenaamde 'economische poorten'.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN, van Vlaams minister Ludo SANNEN en van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

Op 3 april 2001 werd in Parijs het Verdrag tot oprichting van de Internationale Organisatie voor Wijnstok en Wijn (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, OIV) gesloten. Bij de inwerkingtreding van het Verdrag zal de OIV het Internationaal Bureau voor Wijnstok en Wijn (Office International de la Vigne et du Vin) vervangen. Het OIV is een intergouvernementele organisatie van wetenschappelijke en technische aard die bedrijvig is op het vlak van wijnbouwproducten. De Vlaamse regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het ontwerpdecreet goed dat instemt met het Verdrag tot oprichting van de OIV. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet inzake het Grootschalig Referentie Bestand (GRB). Het GIS-Vlaanderen (Geografisch Informatie Systeem Vlaanderen) nam in 1998 het initiatief om via een ruim samenwerkingsverband (openbare en private sector) tot de aanmaak van een Grootschalig Referentie Bestand over te gaan. Dit initiatief heeft tot doel de aanmaak en het beheer van grootschalige (schaalniveau van 1:250 tot
1:1250) geografische referentiegegevens in Vlaanderen te organiseren en de uitwisseling en het gebruik van die gegevens te bevorderen. De Vlaamse regering keurde op 24 juli 2001 het businessplan voor het GRB goed. Op 19 juli 2002 besliste de Vlaamse regering haar eerdere engagement in het GRB-initiatief en -businessplan te bevestigen en de voorgestelde kostenverdeelsleutel goed te keuren. Dit voorstel ging uit van een 50-50 verdeling van de aan- maak-, de bijhoudings- en de beheerskost tussen nutsbedrijven en de Vlaamse overheid. Het huidige ontwerpdecreet voert deze beslissing uit. Het wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

Met het oog op de bespreking in het Vlaams Parlement bepaalt de Vlaamse regering haar standpunt inzake het voorstel van decreet van de Vlaamse volksvertegen- woordigers Johan Sauwens, Wivina Demeester-De Meyer, Bart De Smet en Jan Laurys houdende uitbreiding van de bevoegdheden van de entiteit Interne Audit. Doel van het voorstel de bevoegdheden uit te breiden zodat Interne Audit ook administratieve onderzoeken kan uitvoeren bij de lokale en provinciale overheden.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN en van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

In het kader van de bevoegdheidsoverdracht inzake in-, uit- en doorvoer van wapens stemt de Vlaamse regering in met het ontwerp-KB tot wijziging van het KB dat de wijze vaststelt waarop personeelsleden van de federale ministeries overgaan naar de gemeenschaps- en gewest- regeringen. De budgettaire last voor de over te dragen personeelsleden wordt zo volledig door de Vlaamse overheid gedragen.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT:

De Vlaamse regering wijzigt principieel het besluit over de aanduiding van de voorlopige begrenzing van de havengebieden. De aanpassing is vereist om het voorkooprecht dat kan uitgeoefend worden door de havenbedrijven, te begrenzen binnen exact bepaalde grenzen van het havengebied. Het wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

Voor het jaar 2004 stelt de Vlaamse regering de heffingscoëfficient inzake de grindwinning vast op
1,2971. Dit is een aanpassing van de heffingscoëfficiënt per ton gewonnen vallei- en berggrind enkel aan de evolutie van het indexcijfer van de consumptieprijzen.

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


-----
einde

-----


---