VASTGOED BELANG
http://www.vastgoedbelang.nl


Amsterdam 16 januari 2004

Voorzitter Tommel acht nieuwe overeenkomst noodzakelijk

Vastgoed Belang pleit voor nieuw Nationaal Akkoord Wonen

In een brief aan minister Dekker van VROM pleit voorzitter Tommel, oud-staatssecretaris volkshuisvesting, voor een geactualiseerd Nationaal Akkoord Wonen 2005-2009.
Vastgoed Belang levert in een manifest de inbreng voor dit nieuwe akkoord. De vereniging plaatst de belangenbehartiging in een maatschappelijke context. Huurders worden als klanten gezien en hebben recht op kwaliteit. Particuliere verhuurders streven naar waardering door klanten.

Het huidige Nationaal Akkoord Wonen, dat Vastgoed Belang mede heeft ondertekend, eindigt in 2005. Dit akkoord verdient een evaluatie. Hierin moet aandacht komen voor het (niet) nakomen van gemaakte afspraken en voor de voortgang van vastgelegde doelstellingen. Veel van de doelstellingen en afspraken verdienen in geactualiseerde vorm een plek in een nieuwe overeenkomst.

De minister van VROM heeft in haar notitie Huurbeleid voor de langere en korte termijn nieuwe overwegingen aangereikt om meer beweging in de stedelijke woningmarkt te krijgen. Deze overwegingen nodigen uit tot nieuwe afspraken. Tevens doet de minister een beroep op verhuurders om de betaalbaarheid van het wonen voor mensen met lage inkomens te waarborgen. De minister wenst daarbij na te gaan welke mogelijkheden er zijn om ook van particuliere verhuurders een bijdrage te vragen. Vastgoed Belang wil zich inzetten om kwalitatieve verhuur mogelijk te maken. Daarom streeft de vereniging naar een nieuwe overeenkomst waar naast de verhuurders, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Woonbond, VvE-Belang en de Vereniging Eigen Huis worden betrokken.

Vastgoed Belang, de Nederlandse Vereniging van Beleggers en Eigenaren, behartigt de belangen van de particuliere verhuurders. Zij heeft circa 9.000 leden. In totaal verhuren particuliere verhuurders ongeveer 450.000 woningen en zijn daarmee de tweede partij in Nederland. Daarnaast beleggen particulieren in kantoren, winkels en bedrijfsruimten.