Politie Groningen

Politie maakt eind aan drugshandel Delfzijl en omgeving

Delfzijl 16-01-2004 -

De politie heeft met de aanhouding van een 21-jarige vrouw en vier mannen in de leeftijd van 19 tot 22 jaar, allen uit Delfzijl een einde gemaakt aan een omvangrijke handel in harddrugs in Delfzijl en omgeving. De verdachten hebben tegen over de politie verklaard dat zij zich ruim anderhalfjaar hebben bezig gehouden met de verkoop van cocaïne aan tientallen gebruikers uit Delfzijl en omliggende dorpen. Daarbij werd voor enkele tienduizenden euros aan harddrugs omgezet. De verdachten zitten nog vast.

De politie beschikte al langere tijd over informatie waaruit kon blijken dat de verdachten zich mogelijk bezig zouden houden met de handel in harddrugs. Onderzoek kon echter geen voldoende bewijzen voor de drugshandel opleveren. Begin november 2003 startte de politie opnieuw een onderzoek naar de verdachten. Dat onderzoek kreeg een extra impuls toen van hen, een 20-jarige man uit Delfzijl, eind november 2003, bij terugkomst uit Curaçao op de luchthaven Schiphol werd aangehouden wegens het invoeren van harddrugs. De man bleek 400 gram cocaïne bij zich te hebben, verstopt in een laptop computer. De drugs werden hem afgenomen en de verdachte werd na verhoor vrijgelaten.

Het politieonderzoek leverde verder zoveel informatie over de handel in harddrugs op dat tot aanhouding van de verdachten kon worden overgegaan. Ze werden op maandag 12 januari 2004 aangehouden en ingesloten. Tijdens de verhoren bekenden ze de handel in cocaïne vanuit een woning aan de Walstraat in Delfzijl. Dat betrof de woning van de vrouwelijke verdachte. Zij is aangehouden voor het geven van gelegenheid tot het dealen in harddrugs. De vier mannelijke verdachten hielden zich bezig met het daadwerkelijk handelen in de drugs. Ze deden dat niet alleen vanuit de woning aan de Walstraat maar ook op straat, voornamelijk in het winkelcentrum Kuilsburg. Dat leidde tot herhaaldelijk overlast en veroorzaakte onveiligheidsgevoelens bij omwonenden. De verdachten hadden een klantenkring van ongeveer 20 vaste en enkele tientallen wisselende druggebruikers.

Na de aanhoudingen deed de politie onderzoek in een drietal woningen in Delfzijl Noord. Bij deze onderzoeken werd een handvuurwapen (pistool) met bijbehorende scherpe munitie in beslag genomen. Twee verdachten bleken bij hun aanhouding in het bezit te zijn van in totaal 30 gebruikershoeveelheden cocaïne. Naast het vuurwapen en de gebruikershoeveelheden drugs nam de politie enkele honderden euros aan drugsgeld in beslag.

De politie denkt met de aanhouding van de verdachten een einde te hebben gemaakt aan een omvangrijke handel in cocaïne, maar ook aan de overlast en onveiligheidsgevoelens in het winkelcentrum Kuilsburg. De verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Het onderzoek in deze zaak wordt nog voortgezet. Nieuwe aanhoudingen zijn echter niet te verwachten.