Openbaar Ministerie

Lelystad, 16 januari 2004

Leerlingen in Almere aangehouden wegens bedreiging

Op donderdag 15 januari is op een middelbare school in Almere een 15-jarige leerling aangehouden nadat hij een docent ernstig (verbaal) had bedreigd. De docent had de jongen een reprimande gegeven omdat hij in een gang op de grond had gespuugd. Ook een 14-jarige jongen werd aangehouden voor bedreiging.
Nadat hij uit de klas werd gestuurd, vouwde hij zijn hand tot de vorm van een vuurwapen en richtte zijn wijsvinger op een leraar. De officier van justitie besloot beide jongens voor te geleiden bij de rechter-commissaris. Beide jongens verklaarden tegenover de politie dat ze het dom van zichzelf vonden en erg spijt hadden. Ze hadden het niet zo gemeend.

Politie en scholen hebben de afgelopen jaren afspraken gemaakt, al dan niet vastgelegd in een convenant. Dit is vergelijkbaar met de samenwerking tussen politie en winkeliers, horeca, vervoersbedrijven etc.
De afspraken zijn vooral gericht op het voorkomen en bestrijden van overlast, vandalisme en crimineel gedrag en het creëren van een veilig klimaat in en om de school. Zo zijn er met de meeste scholen afspraken over meldingen, informatie-uitwisseling en bij welke incidenten altijd de politie wordt ingeschakeld.
Daarnaast geeft de politie voorlichting op scholen om overlast en criminaliteit te helpen voorkomen, bijvoorbeeld preventievoorlichting over vuurwerk en bromfietsen. Door deze afspraken zijn de scholen in staat om op een constructieve wijze te werken aan veiligheid. Mocht er dan toch iets gebeuren, dan kunnen scholen terugvallen op de politie. De politie en middelbare scholen in Almere hebben regelmatig contact om de veiligheid op en rond scholen te verbeteren. Sinds enkele jaren overleggen schoolbestuur en wijkagenten hoe ze de algemene veiligheid van docenten en leerlingen kunnen bevorderen. Dit vergt constante alertheid. Het openbaar ministerie vindt het noodzakelijk dat de aangiftebereidheid van scholen in dit soort gevallen zo groot mogelijk is, zodat adequaat gereageerd kan worden.