Dienstenbond CNV

Verdere voortgang bespreking ploegendiensten Fruitmasters 14-01-2004

Op 9 januari jl. hebben we opnieuw gesproken over de invoering van verschoven en ploegendiensten en de gevolgen daarvan voor de werknemers.

In de periode voorafgaand aan het overleg, heeft de veiling een enquête gehouden onder het personeel om te polsen hoe u aankijkt tegen de invoering van ploegen- en verschoven diensten. Een grote groep betrokkenen heeft te kennen gegeven dat ze niet in ploegen- of verschoven diensten willen werken. Een kleinere groep gaf te kennen hiertoe onder voorwaarden wel bereid te zijn.

Noodzaak
Het bedrijf heeft nog eens te kennen gegeven dat er sprake is van een noodzaak om over te gaan tot de voorgestelde systematiek van ploegen en verschoven diensten. Dit wordt veroorzaakt door enerzijds volumegroei (dus meer werk) en de keuze om te leveren aan retail, welke andere eisen stelt aan zowel het product als de aflevertijden.

Bespreekpunten
Voorafgaand aan de bespreking is vastgesteld over welke punten afspraken gemaakt moeten worden. Dit zijn: vrijwilligheid, ploegentoeslag, toeslag voor het werken in verschoven diensten, overwerk, maaltijd, evaluatie, beëindiging en afbouwregeling, reizen/veiligheid.

Op 9 januari zijn niet alle onderwerpen al aan de orde gekomen.

Vrijwilligheid
De veiling garandeert dat iedereen die op een bepaalde datum in dienst was van de veiling (exacte datum volgt, rond september 2003) alleen op vrijwillige basis hoeft over te gaan naar ploegen- of verschoven diensten. Hoewel de veiling wel gaat proberen om u te overtuigen, is het aan u. U kunt en mag NEE zeggen op de vraag of u wilt werken in ploegendiensten of verschoven diensten.

Ploegentoeslag
In eerste instantie bood de werkgever een ploegentoeslag van 11% voor het werken in ploegendienst tussen 6.00 en 23.00 uur. Het is volgens werkgever nodig om ploegendienst in te kunnen voeren tussen 6.00 en 23.30 uur (in verband met aansluiting van de ploegen op elkaar). De werktijd wordt dan in de 1e ploeg van 6.00 tot 15.00 uur met een lunchpauze van 30 minuten en twee koffiepauzes van elk 15 minuten; effectieve werktijd 8 uur per dag.
De werktijd in de 2e ploeg wordt van 15.00 tot 23.30 uur met een pauze van 30 minuten en twee doorbetaalde koffiepauzes van elk 15 minuten; ook hier is de effectieve werktijd daardoor dan 8 uur per dag.

Verder biedt de werkgever een ploegentoeslag van 12% over alle gewerkte uren en een warme maaltijd in het bedrijfsrestaurant op kosten van werkgever.

Verschoven diensten
Over dit punt hebben we zeer langdurig gediscussieerd. Fruitmasters wilde in eerste instantie niets extras bieden voor de flexibiliteit, die wel van de werknemers wordt gevraagd. Volgens de werkgever was het voldoende dat in de CAO een toeslag voor het werken op onaangename uren was geregeld; deze zal worden betaald. Hier hebben wij tegenin gebracht dat je toch niet kunt verlangen dat iemand zonder extra beloning bereid is om elke week maar weer af te wachten of hij de volgende week s avonds moet werken of niet. In de praktijk worden de roosters pas op de vrijdag bekend gemaakt. Als u in verschoven diensten zou willen werken, dan kan het zo zijn dat u gemaakte afspraken in die week af kunt zeggen omdat u moet werken. Het kan ook zo zijn dat u er rekening mee hield dat u wel s avonds moest werken en dat de veiling u alleen in de dagdienst inzet.

Kortom: de veiling legt de rekening voor haar eigen flexibiliteit bij u neer. Dat kan niet. Wij hebben de indruk dat het de veiling wel duidelijk is dat op dit punt een goed en structureel voorstel moet komen. Overigens geldt het aanbod van de warme maaltijd ook voor deze groep. Wij hebben verder ingezet op een gegarandeerde vaste toeslag.

Overige onderwerpen
Het punt van de maaltijd is hierboven al besproken. De overige punten komen tijdens het volgende overleg op 23 januari a.s. weer aan de orde.

Het woord is aan u
CNV Dienstenbond onderhandelt als enige werknemerspartij op dit moment voor alle werknemers van de veiling. Het beste resultaat wordt behaald als u laat weten wat u van de voorstellen vindt. Laat het ons weten!

En uw collega die nog geen lid is, mag wel meepraten, maar meestemmen niet. Wil hij of zij ook invloed hebben op zijn/haar directe arbeidsvoorwaarden? Via onderstaande link kan iedereen zich opgeven voor het lidmaatschap.

Vragen?
Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Aletta Bulsink, tel: (055)5772640 of email: a.bulsink@cnvdibo.nl.