Ingezonden persbericht


Voedingscentrum lanceert unieke animatie 'Zo wordt moedermelk gemaakt!'

Den Haag, 16 januari 2004 - Dat moedermelk niet uit de fabriek komt, maar uit een vrouwenborst, weet iedereen. Maar hoe wordt moedermelk precies gemaakt? En hoe weet een pasgeboren baby hoe hij moedermelk kan drinken? De animatie Zo wordt moedermelk gemaakt van het Voedingscentrum brengt het fascinerende samenspel tussen hormonen en reflexen van moeder en kind in beeld en maakt duidelijk dat het oerprincipe van vraag en aanbod ook op borstvoeding van toepassing is. Het is voor het eerst in Nederland dat de aanmaak van moedermelk in een animatie voor consumenten inzichtelijk wordt gemaakt. Deze verhelderende en informatieve animatie is te zien op www.voedingscentrum.nl.

De eerste drie maanden stopt 40% van de vrouwen met borstvoeding omdat zij twijfelen over de hoeveelheid en de kwaliteit van hun melk. De animatie maakt duidelijk dat de kans op 'te weinig moedermelk' klein is als de vraag van de baby en het aanbod van de moeder goed op elkaar zijn afgestemd. Daarnaast is het ontbreken van een goede aanlegtechniek en de daaruit voortkomende problemen vaak reden om vroegtijdig met borstvoeding te stoppen. 'Zo wordt moedermelk gemaakt' laat zien hoe belangrijk goed aanleggen is.

Borstvoeding verdient tijd
Deze animatie is gemaakt in het kader van de campagne 'Borstvoeding verdient tijd'. Het Voedingscentrum is deze campagne gestart in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, om te stimuleren dat meer vrouwen langer borstvoeding geven. In Nederland krijgt het merendeel van de baby's te kort borstvoeding. Als meer baby s zes maanden of langer borstvoeding zouden krijgen, betekent dat op termijn meer gezonde kinderen en meer gezonde volwassenen. De animatie 'Zo wordt moedermelk gemaakt' brengt het geven van borstvoeding letterlijk in beeld en draagt daarmee bij aan de algemene campagnedoelstelling om het geven van de borst meer zichtbaar en daarmee gewoon te maken.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezond en veilig eten.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht