Nieuw-Vlaamse Alliantie


De N-VA in het Vlaams parlement (in de week van 12 tot 16 januari) (16/01/04)

De kogel is door de kerk! Het N-VA voorstel van bijzonder decreet omtrent de provinciale kieskringen werd woensdag, op vijf maand voor de verkiezingen, in een zeer tumultueuze zitting, plenair goedgekeurd. Daags voordien eiste minister-president Somers, nadien gesteund door zijn fractie, nog een uitstel van stemming, maar hij haalde bakzeil. Tot de laatste minuut heerste er onduidelijkheid of de noodzakelijke tweederde meerderheid gehaald zou worden. De N-VA wou geen federale bemoedering. De Franstaligen hebben zich niet te moeien met de organisatie van de Vlaamse verkiezingen. Bovenal wou de N-VA vermijden dat liberalen, socialisten en spiritisten opnieuw een zware prijs zouden betalen aan de Franstaligen. Nu het decreet is goedgekeurd, kunnen alle partijen starten met de opmaak van hun provinciale lijsten voor het Vlaams Parlement. Wel moeten er nog een aantal belangrijke beslissingen worden goedgekeurd in het federaal parlement (herinvoering opvolgers, kiesdrempel, apparentering, ). De eindstemming hiervan in de Kamer is voorzien in de loop van februari.

Omdat vanuit alle hoeken diverse ideeën en visies gelanceerd werden omtrent de gevolgen van een mogelijke uitbreiding of verdwijning van DHL in Zaventem, lanceerde de N-VA maandag het idee om een hoorzitting met alle betrokkenen te organiseren in de Commissie Economie van het Vlaams Parlement. Groot was immers onze verbazing toen minister-president Somers stelde dat voor de uitbreidingsplannen van DHL geen plaats meer is in Zaventem of elders in Vlaanderen. Donderdag boog de commissie zich over deze vraag. Er werd afgesproken dat de hoorzitting op 12 februari plaats zal vinden en dat de klemtoon zal liggen op de sociaal-economische gevolgen voor Vlaanderen. Vermoedelijk zullen naast DHL en BIAC, ook de sociale partners en VOKA (nieuw samenwerkingsorgaan van het VEV en de Kamer van Koophandel) gehoord worden.

Jan Loones ondervroeg donderdag de minister van Cultuur over de toepassing van de reglementering inzake de subsidiëring van compositieopdrachten, dit in het kader van het beleid tot stimulering van artistieke creatie. Jan Loones had namelijk vernomen dat bepaalde aanvragen tot subsidiëring werden afgewezen op grond van criteria die nergens in de regelgeving vermeld werden en dus onwettig waren. De minister bevestigde dat hij omwille van de beperktheid van het budget prioriteiten had moeten stellen en dat hij hierbij criteria had gebruikt die niet op de reglementering stoelden en zelfs arbitrair genoemd konden worden. Tevens bleek uit het antwoord van de minister dat op dit ogenblik slechts 50 percent van de aanvragen afgehandeld wordt binnen de 4 maanden, de termijn die in de toekomst nageleefd zal moeten worden volgens het ontwerp van Kunstendecreet. Die doelstelling lijkt dus wel ambitieus, maar is ze ook realistisch ?

Kris Van Dijck ondervroeg donderdag de minister van Media, Marino Keulen, over de wijze waarop de minister de zendvergunningen voor lokale radio"s had toegekend. Kris Van Dijck had namelijk vastgesteld dat alleen al in zijn onmiddellijke regio diverse bestaande lokale zenders met een sterke lokale inbedding en die op het eerste zicht perfect beantwoordden aan de gestelde criteria, toch geen vergunning hadden gekregen. Dit terwijl er wel zendvergunningen werden toegekend aan nieuwe zenders zonder de minste lokale verankering - aan zenders die filialen zijn van nationale netwerken, aan "non-stop" muziekzenders, Zenders waarvan men zou verwachten dat ze, volgens de gestelde criteria, geen vergunning hadden mogen krijgen. De minister beweerde echter dat alle criteria correct werden toegepast. De discussie zal echter verder gezet worden in de commissie aan de hand van concrete dossiers en feiten.

Auteur:
Vlaams parlement
Kris Van Dijck, Jan Loones en Chris Vandenbroeke

Meer informatie:
Contactpersoon: Theo Francken
Telefoon: 02 552 11 26
Fax: 02 217 35 10
E-post: theo.francken@n-va.be
Url: www.n-va.be