Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 16/01/2004


---

Vrije Universiteit Amsterdam versterkt klinisch psychologisch onderzoek

Per 1 januari 2004 heeft de afdeling Klinische psychologie van de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek zich versterkt met twee nieuwe hoogleraren:

De heer dr. J. Dekker is benoemd tot bijzonder hoogleraar Evidence based psychologische behandelingen in de GGZ . De leerstoel wordt mogelijk gemaakt door Mentrum GGZ Amsterdam, een organisatie voor de geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam ( www.mentrum.nl ). Het doel is om in de praktijk van de GGZ een kwalitatief zo hoog mogelijke zorg te realiseren, daarbij gesteund door de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Jack Dekker (1955) promoveerde in 1996 aan de Universteit van Amsterdam op het proefschrift Het Amsterdamse Sociaal Psychiatrisch Diensten Centrum. Een vergelijkend onderzoek naar een multi-functionele eenheid en de reguliere 24-uurs zorg. Dekker is op dit moment hoofd Onderzoek binnen Mentrum. Die onderzoeken variëren van beschrijvende en evaluerende monitorstudies (veelal in opdracht van het management voor de korte termijn), van praktijkgerichte programma-evaluatieve studies (effect en tevredenheidsstudies voor de langer termijn) tot Randomised Clinical Trials (RCT, mede mogelijk gemaakt door subsidies van de farmaceutische industrie). Dankzij de leerstoel kunnen de onderzoeksactiviteiten van Mentrum meer in het wetenschappelijke bedrijf worden ingebed.

De heer dr. P. Cuijpers is benoemd tot hoogleraar Klinische psychologie. De aanstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Trimbos Instituut, het landelijke kenniscentrum op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg ( www.trimbos.nl ).

Pim Cuijpers (1956) promoveerde in 1993 aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op het proefschrift De werking van ondersteuningsgroepen voor Centrale verzorg(st)ers van dementerende ouderen. Cuijpers werkte tien jaar bij een RIAGG (westelijk Noord-Brabant)als hoofd van een afdeling Preventie. Sinds 1997 werkt hij bij het Trimbos Instituut, de laatste periode als voorzitter van het Centrum voor Preventie en kortdurende interventies. Daar hield hij zich onder meer bezig met vroege (psychologische) behandeling van depressie, gerandomiseerde effectstudies, meta-analyses, preventie van drugsmisbruik, kinderen van probleemdrinkers en ondersteuning van familieleden van psychiatrische patiënten. Binnen de VU zal hij zich in het bijzonder richten op behandeling van depressie en angst, psychische stoornissen bij ouderen en nieuwe vormen van psychologische hulpverlening.


---

2004-01-16 / pb 3.081.0 / as/

References


1. http://www.psy.vu.nl/

2. http://www.mentrum.nl/

3. http://www.trimbos.nl/

Voor meer informatie over promoties, oraties en alle overige activiteiten die vermeld staan in dit e-mailbericht, kunt u terecht bij de dienst Communicatie, e-mail: communicatie@dienst.vu.nl, http://www.vu.nl of tel. (020) 444 5666.